Grobnici za Borisa Davidoviča Novosadskog pozorišta najvažnija pozorišna nagrada u Mađarskoj

“Dođite narednog meseca u Novosadsko pozorište da vidite 'Grobnicu za Borisa Davidoviča', predstavu koju niste mogli da vidite, ni na Sterijinom pozorju, ni na Bitefu...”

21. sep 2018

Nagrada Udruženja mađarskih kritičara, najvažnija pozorišta nagrada u susednoj Mađarskoj, pripala je „Grobnici za Borisa Davidoviča“ Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), saopšteno je danas iz tog pozorišta.

Predstavu je, inspirisan delom Danila Kiša, režirao Aleksandar Popovski, a dramaturg je bio Erne Verebeš.

Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel rekao je da je Novi Sad grad koji je “kapija Balkana”.

“Nekada smo bili najponosniji što (mađarski kvislinški vođa iz Drugog svetskog rata) Mikloš Horti nije smeo da dođe do Novog Sada a sada smo ponosni na ovu nagradu”, kazao je Vencel.

Novosadsko pozorište je, uz rumunsko iz Svetog Đorđa, bilo jedino pozorište van Mađarske koje se ove godine našlo u konkurenciji od oko 130 predstava za nagradu Udruženja mađarskih kritičara.

Nagrada, koja se ove godine dodeljuje 39. put, podrazumeva celo govorno područje Mađarske i dodeljuje se u raznim kategorijama.

“Dođite narednog meseca u Novosadsko pozorište da vidite ‘Grobnicu za Borisa Davidoviča’, predstavu koju niste mogli da vidite, ni na Sterijinom pozorju, ni na Bitefu…”, poručili su iz Novosadskog pozorišta.

Između ostalih, dodeli su prisustvovali i velikani mađarskog pozorišta, takozvani “kapošvarci”, reditelji Laslo Babarci, Gabor Žambeki, Gabor Sekej i Tamaš Ašer.

Glumica Katalin Lazar dobila je na svečanosti nagradu za životno delo.

(Autonomija, foto: Novosadsko pozorište)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga