Grčko ostrvo želi se pripojiti Austriji

Jul 17 2012

Grčko ostrvo u Egejskom moru Ikaria želi da se otcijepi od Grčke i možda pripoji Austriji, prenosi bečki besplatni dnevnik “Hojte”

Danas ističe stogodišnji sporazum kojim je Ikaria dobila nezavisnost od turske imperije i pripojila se Grčkoj. Nakon isteka važenja sporazuma, kako prenosi i italijanski dnevnik “Libero”, Ikaria razmišlja o otcjepljenju od Atine i priključenju Austriji.

Na ovom ostrvu, koje broji oko 9.000 stanovnika, razmišlja se o sprovođenju referenduma na kojem građani treba da odluče da li žele i dalje da nad njima vlada Atina, ili da Ikaria postane nezavisna.

“Vlada nas je već prije mnogo godina zaboravila. Ako nam se ne mogu obećati novi putevi, nikakva nova bolnica, onda možemo odlučiti o otcjepljenju od Atine”, kažu stanovnici Ikaria.

Turska okupacija okončana 1917.

Ikaria se otcijepila od turske imperije nakon pobune, a turska okupacija ostrva je okončana 1917., zahvaljujući lokalnom heroju Georgiosu Spanosu. Pet meseci je Ikaria bila nezavisna država, nakon čega se ostrvo pripojilo Grčkoj. Za vrijeme grčke vojne diktature od 1967. do 1974. Ikaria je korišćeno kao kazneno ostrvo za komunističke disidente.

“Za nas je teško da budemo nezavisni. Međutim, mogli bi zatražiti priključenje jednoj drugoj državi. Naravno ne Turskoj, već radije Austriji”, istakli su stanovnici na svečanosti povodom 100-te godišnjice sporazuma.

Prijetnje otcjepljenjem Ikarie opterećuju Atinu, jer je more oko tog ostrva veoma bitno za ribolov. Ribari iz ovog dijela Grčke snabdijevaju atinsku pijacu, pa bi otcjepljenje ostrva moglo da ima teške posljedice po privredu Grčke.

Također, kako podsjeća beogradski B92, predsjednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtel, krajem prošle godine, izazvao je negodovanje Atine kada je Grčkoj predložio prodaju pojedinih svojih ostrva Turskoj, kako bi dobili pare za izlazak iz krize.

(Radio Sarajevo)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jul 17 2012. Filed under Planeta. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+