Grčki ambasador posetio Vojvodinu

18 May 2009

Ambasador Grčke u Beogradu Stoidis Dimostenis izjavio je danas u Novom Sadu da Grčka snažno ohrabruje evropski put…

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Ambasador Grčke u Beogradu Stoidis Dimostenis izjavio je danas u Novom Sadu da Grčka snažno ohrabruje evropski put Srbije i da je spremna da joj prenese sva svoja iskustva iz procesa integracije u Evropsku uniju.
Posle razgovora sa predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem, grčki ambasador je kazao da razume nastojanja Vojvodine za ubrzanje procesa evropske integracije, saopšteno je iz Egerešijevog kabineta.
On je kazao i da Grčka podržava liberalizaciju viznog režima i stavljanja Srbije na “belu šengen listu” čim se ispune svi neophodni uslovi za to.
Ambasador Stoidis najavio je da će predsednik Grčke, prilikom zvanične posete Srbiji u julu, posetiti i Vojvodinu i Novi Sad.
Predsednik vojvođanskog parlamenta rekao je da pokrajina iskreno i otvoreno podržava evropsku integraciju Srbije, ali je podsetio da je važan korak u približavanju EU decentralizacija zemlje.
“Vojvodina želi da vuče Srbiju ka EU, ali to ne može da uradi bez nadležnosti. Odlaganjem davanja saglasnosti na Statut Vojvodine, Srbija odlaže i evropske integracije Srbije”, izjavio je Egereši.
On je predložio i da se potpiše sporazum o saradnji između Skupštine Srbije i grčkog parlamenta, a da u okviru tog dokumenta bude precizirana i saradnja sa Skupštinom Vojvodine, kao što je to urađeno sa parlamentima Mađarske.
Pokrenuta je slična inicijativa i sa parlamentima Slovenije i Hrvatske, naveo je on.
Grčki ambasador se sastao i sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem sa kojim se složio da su investicije grčkih partnera u Vojvodini, posebno u bankarskom sektoru, izuzetno uspešne, iako ima još mnogo prostora za njihovo dalje unapređivanje, saopštio je pokrajinski sekretarijat za informacije.
Vojvodina nudi izuzetne uslove za strana ulaganja i zato se nadamo da će ih partneri iz Grčke prepoznati i pronaći svoj interes za investiranje u Vojvodini, rekao je Pajtić.
Ambasador Stoidis izjavio je da pored tradicionalne bliskosti, posebnu vezu između dve zemlje čini i oko 300.000 turista iz Srbije i Vojvodine, koji svake godine posete grčko primorje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!