Građanske inicijative pozvale Vladu Srbije da hitno reaguje zbog napada na fondaciju Podrži život

20 Sep 2018

"Lažne vesti i propaganda"

Građanske inicijative pozvale su danas Vladu Srbije da hitno reaguje povodom objava u medijima kojima se, kako su naveli, šire neistine o fondaciji “Podrži život” i najavile da će podneti žalbu Savetu za štampu jer ti tekstovi “otvoreno krše etičke standarde utvrđene kodeksom novinara”.

Građanske inicijative su ukazale na to da mnoge fondacije ulažu ogromne napore u razvoj filantropije, kojima se otklanjaju ozbiljni sistemski propusti u uslugama zdravstvene i socijalne zaštite u Srbiji.

“Ovi napori obezbeđuju dostojanstven život najugroženijim građanima Srbije i ne smeju biti ugroženi bilo čime, a posebno lažnim vestima i propagandom”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije nedavno osnovala Savet za filantropiju čiji je cilj podsticanje kulture davanja i dobročinstva u Srbiji, pa bi hitnim reakcijama na medijske tekstove koji šire netačne informacije o onima koji podstiču filantropiju Vlada pokazala sistemsku privrženost tom cilju.

Oni opominju da stvaranje lažne slike o nelegalnom korišćenju prikupljenih sredstava, ima za posledicu dodatno opadanje već slabog trenda davanja u Srbiji.

Posle akcije prikupljanja novca za lečenje dečaka Dušana Todorovića i reagovanja predsednika Upravnog odbora fondacije “Podrži život” Sergeja Trifunovića da je za lečenje dece potrebno sistemsko rešenje, list “Srpski telegraf” optužio je tu fondaciju za prevaru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!