Građanska Vojvodina: Vlast gura Srbiju u unutrašnji sukob

25 dec 2017

“Niko nema pravo da stoji skrštenih ruku, sa strane, ukoliko ne želimo da se probudimo u stvarnosti u kojoj će ljudski život vredeti koliko i jedan glasački listić”

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da su lokalni izbori u pet opština u Srbiji još jednom nedvosmisleno pokazali da je i poslednja pozitivna tekovina promena od 5. oktobra 2000. u potpunosti poništena i da u Srbiji više ne postoje slobodni i fer izbori.

“Primeri nasilja, zastrašivanja političkih protivnika, potplaćivanja građana, uzurpacije državnih institucija, medijskih manipulacija gebelsovskog tipa koji su se desili na lokalnim izborima definitivan su dokaz da je građanima ukinuto osnovno ljudsko pravo da slobodno biraju i da budu birani”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Upozorili su međunarodnu zajednicu da prestane da “žmuri pred činjenicom da Vučićeva ‘stabilokratija’ više nego očigledno i s predumišljajem gura Srbiju ka izrazitoj nestabilnosti i ka unutrašnjem konfliktu, kroz gaženje svih demokratskih procedura i potpunu kompromitaciju i uništavanje institucija”.

“Podsećamo na notornu činjenicu da ovu vlast čine isti oni ljudi koji su tokom devedesetih godina prošlog veka vladali kroz proizvodnju ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Nema nikakve sumnje da sada neće prezati ni od proizvođenja unutrašnjeg sukoba u Srbiji, jer se oni hrane konfliktima”, ocenila je Građanska Vojvodina.

Apelovali su na političke i društvene aktere koji predstavljaju alternativu represivnoj vlasti da u narednom periodu sa velikom ozbiljnošću pristupe stvaranju infrastrukture za odbranu demokratskih vrednosti i ugroženih ljudskih prava u Srbiji.

“Niko nema pravo da stoji skrštenih ruku, sa strane, ukoliko ne želimo da se probudimo u stvarnosti u kojoj će ljudski život vredeti koliko i jedan glasački listić”, poručila je Građanska Vojvodina.

Tu koaliciju nevladinih organizacija iz Vojvodine čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!