Građani Srbije neobavešteni o pravu na informacije od javnog značaja

20 dec 2017

"Mi smo dosta finansijski i ekonomski nepismena nacija"

Većina građana Srbije nije obaveštena o tome da imaju prava na informacije od javnog značaja niti su upoznati sa procedurama dobijanja tih informacija, ocenjeno je danas u Beogradu na predstavljanju edukativne kampanje „Kako da sestre to rade najbolje“.

Inicijatorka kampanje iz organizacije „Rekonstrukcija Ženski fond“ Zoe Gudović rekla je da je ta akcija pokrenuta ove godine da bi građane uputili da mogu da postavljaju pitanja organima javne vlasti o tome gde se troši javni novac i da oni imaju prava da znaju te informacije.

„Mi suštinski nemamo informacije a i kada ih tražimo, država ih retko daje. Moramo da se probudimo u odnosu na odgovornost prema tom novcu“, istakla je Gudović.

Kako je rekla, kroz kampanju koja je obuhvatila seminar, radionice i praktične akcije prošlo je više od 20 ljudi iz sedam gradova u Srbiji.

„Jedno od naših pitanja je bilo zašto je budžet za 2018. godinu za odbranu veći nego za bilo koje društveno pitanje poput kulture, nauke, obrazovanja i sve gde mi treba da se razvijamo“, kazala je Gudović.

Ona je dodala da organizacija „Rekonstrukcija Ženski fond“ planira da se udruži sa svim organizacijama koje „adresiraju ta pitanja i da na širem frontu počnu da traže nešto što je sastavni deo poboljšanja kvaliteta života“.

Osnivač Grupe za analizu i kreiranje javnih politika Boban Stanojević rekao je da je Srbiji potrebna jedna vrsta unutrašnjeg budžetskog dijaloga kako bi građani mogli da saznaju na šta se tačno troši javni novac.

„Mi smo dosta finansijski i ekonomski nepismena nacija“, istakao je Stojanović.

Pravna savetnica u Komitetu pravnika za ljudska prava Jukom Milena Vasić podsetila je da svako ima pravo da bude obavešten o pitanjima od javnog značaja.

„Pitanje je potrebno što preciznije postaviti, a organ je dužan da u roku od 15 dana odgovori“, rekla je Vasić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!