Građanska Vojvodina: Ustav se mora menjati

Pet godina od sramnog ustavnog referenduma

30. okt 2011

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da je Ustav Srbije „glavni generator“ društvene i političke krize i zatražila donošenje novog ustava.

„Jasno je da ustav mora da bude promenjen, ali u skladu sa evropskim standardima, jasnom procedurom, poštovanjem postupka javne rasprave. On mora da obezbedi punu autonomiju Vojvodini, ali i regionalizaciju i decentralizaciju vlasti“, navodi se u saopštenju za javnost.

Nevladine organizacije su podsetile da je ustavni referendum u jesen 2006. godine trajao čitava dva dana i ocenile da se tada desila „velika krađa“, kao i da referendumu nije prethodila javna rasprava, već je ustav bio rezultat „jeftinih političkih nagodbi beogradskih partija“.

Građanska Vojvodina je podsetila da „uprkos krađi“, građani Vojvodine nisu glasali za ustav, jer je u toj pokrajini manje od 44 odsto građana podržalo ustav na referendumu.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina nastala je u vreme kampanje za novi Ustav Srbije i tada je organizovala kampanju „Bojkot, naravno!“, u okviru koje je građane pokrajine pozivala da ne izađu na referendum.

Građanska Vojvodina tada je tvrdila da ustavna rešenja zapravo predstavljaju kontinuitet sa „miloševićevskom politikom“ i da je on duboko protiv interesa Vojvodine i njenih građana.

Tu koaliciju čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanski fond Panonija, Otvoreni licej, Zelena mreža Vojvodine i Građanska akcija Pančevo.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga