Građanska Vojvodina traži nove izbore u Novom Sadu

05 sep 2012

Jedini način da Novosađani dobiju legitimnu i legalnu vlast

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas da se raspišu novi lokalni izbori u Novom Sadu i ocenila da je to jedini način da se okončaju ozbiljne političke tenzije, koje „prete da ugroze bezbednost i miran život Novosađana“.

„Održavanje novih lokalnih izbora u glavnom gradu Vojvodine jedini je način da Novosađani dobiju legitimnu i legalnu vlast“, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Nevladine organizacije su navele da sve što se dešava zapravo upućuje na to da svim političkim akterima „ove opasne farse“ nije ni na kraj pameti da služe građanima.

„Očito, svima je jedini cilj da dodatno očerupaju zajedničke resurse, kako bi napunili sopstvene džepove, koristeći haos. Nisu oni gladni vlasti zarad uspešnog upravljanja Novim Sadom, već jedino zarad besomučne pljačke“, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je kao antidemokratske metode navela zakazivanje sednice Skupštine grada telefonskim putem u roku od sat vremena, potpuno neprincipijelne i sramotne koalicije, optužbe za krađu izbora i za kupovinu glasova.

Kao te metode, Građanska Vojvodina je ocenila i praktično javnu trgovinu odborničkim mandatima, isključivanja iz stranaka, pretnje, ucene, zatvaranja odbornika u „karantin“.

„Sve to nema nikakve veze sa političkom borbom kroz institucije i sa demokratijom“, poručile su nevladine organizacije.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Otvoreni licej.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!