Građanska Vojvodina: Srbija podržava politiku nagrađivanja ratnih zločinaca u RS

27 Oct 2016

Zašto potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić nije napustio "svečanost" na kojoj su plaketama nagrađeni Krajišnik, Plavšićka i Karadžić

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina saopštila je danas da je “nedopustivo i neprihvatljivo” da se potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić nije ogradio od dodele plaketa osuđenima i optuženima za ratne zločine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Umesto da napusti salu i jasno poruči da se ne slaže sa tim sramnim činom, Arsić je ostao na toj ‘svečanosti’ i tako zapravo poručio da se slaže sa plaketama koje su dodeljene osuđenim ratnim zločincima Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, kao i optuženom za genocid Radovanu Karadžiću”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da su institucije Republike Srpske tako još jednom duboko povredile osećanja žrtava i njihovih porodica.

“Na taj način, oni iznova stvaraju međuetničke i međureligijske podele i nepoverenje i poručuju da se od ratne politike nikada nije odustalo, a da im na pamet ne pada suočavanje s prošlošću. Srbija svojim aktivnim nečinjenjem podržava takvu pogubnu politiku, koja vodi u nove sukobe”, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!