Građanska Vojvodina: Otkriti pozadinu napada na hrvatske navijače

25 Jan 2012

Reakcije: Vojvodina se uvek destabilizuje pred izbore

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ oštro je protestovala zbog toga što policija nije obezbedila sigurnost hrvatskim navijačima nego ih je “praktično prepustila u ruke huligana i kriminalaca, koji su se organizovano iživljavali nad njima, nadomak Novog Sada i Rume”.

“S obzirom na činjenicu da je ove napade bilo moguće predvideti, ostaje gorak utisak da policija namerno nije obavljala svoju dužnost”, navodi se u saopštenju osam nevladinih organizacije iz Vojvodine.

Građanska Vojvodina zahteva da se pronađu i provedu pravdi svi napadači, ali i da se otkriju eventualni nalogodavci ovih incidenata, s obzirom da je u pitanju organizovana skupina huligana.

“Predlažemo organima istrage da obavezno uzme u obzir činjenicu da se ovakvi incidenti kao po pravilu dešavaju u Novom Sadu i Vojvodini, a da takođe postoji nepisano pravilo da beogradske političke elite rade na destabilizaciji prilika u Vojvodini u praskozorje izbora, sprovodeći na taj način kampanju straha”, dodaje se u saopštenju.

Nevladine organizacije da ove događaje treba “čitati” u kontekstu “velikog uspona nacionalizma i šovinizma u Srbiji, otvorenog lova na „unutrašnje i spoljne neprijatelje”, za šta je direktno odgovorna sadašnja vlast u Srbiji, koja je dovela do toga da naše društvo bude ponovo zatrovanom mržnjom i nasiljem u istoj meri kao s kraja osamdesetih i početka devedesetih prošloga veka”.

“Ne treba posebno isticati kakav uticaj ovakvi događaji imaju i na onako loš imidž Srbije u regionu i svetu”, kaže se na kraju saopštenja.

“Građansku Vojvodinu” čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanski fond “Panonija”, Otvoreni licej Sombor, Zelena mreža Vojvodine i Građanska akcija Pančevo.

Vojvođanski klub: Potrebno izvinjenje državnih organa

Udruženje civilnog društva građanki i građana Vojvođanski Klub najoštrije je osudilo napade na goste Vojvodine, građane Republike Hrvatske koji prisustvuju Evropskom rukometnom prvenstvu.

“Ovi napadi su u potpunoj suprotnosti civilizacijskoj tradiciji i interkulturalnosti građanki i građana Vojvodine i čin su primitivizma i nasilja koji je za svaku osudu”, kaže se u saopštenju Vojvođanskog kluba.

Klub zahteva od nadležnih institucija i organa da što pre pronađu podstrekače, organizatore i izvršioce ovih gnusnih napada.

“Takođe zahtevamo da se određene gradske, vojvođanske i institucije Republike Srbije izvine za ovakva ponašanja u ime svih građanki i građana Vojvodine kojima su tolerancija, interkulturalnost i Evropske vrednosti način života”, traži Vojvođanski klub.

Igmanska inicijativa: Odgovornost snose državni organi

Igmanska inicijativa najoštrije je osudila napad organizovanih ekstremističkih grupa na hrvatske navijače kod Veternika i Rume.

“Ovakvo divljaštvo sigurno ne doprinosi unapređenju odnosa, kako između dve države tako i u regionu kao celini, a baca izuzetno ružnu sliku na Srbiju jer njeni organi nisu bili u stanju da spreče ovaj divljački napad”, kaže se u saopštenju preko 100 nevladinih organizacija iz regiona.

Igmanska inicijativa navodi da su predstavnici civilnog društva u Srbiji su još odavno upozoravali na aktivnosti ekstremističkih grupa i tražili njihovu zabranu, ali da “na tom planu još ništa nije ozbiljnije urađeno, pa stoga za ove grube incidente odgovornost snose i nadležni državni organi”.

HCIT: Kriminalni i nepatriotski čin

Humanitarni centar za integraciju i toleranciju, izbeglička organizacija iz Novog Sada, takođe je osudila napad na hrvatske navijače.

“To je ne samo kriminalni i anticivilizacijski čin, već i nepatriotski i antisrpski, jer se njime otežava život Srbima u Hrvatskoj, kao i izbeglicama u Srbiji u njihovoj borbi da zaštite i ostvare svoja prava u hrvatskoj”, Kaže se u saopštenju HCIT-a.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!