Građanska inicijativa uspješna, promijenjen formular za popis

03 sep 2012

Iz ažurirane popisnice jasno je da na pitanje o vjeroispovijesti osoba može odgovoriti sa “ateist” i “agnostik”

Napori uloženi u protekla tri mjeseca na zagovaranju izmjena u popisnici putem koje će Bosna i Hercegovina, prvo probnim popisom u oktobru 2012, a potom i glavnim u aprilu 2013. prikupiti podatke o svom stanovništvu, konačno su pokazali rezultat!

Inicijativa za slobodu izjašnjavanja ovim je riječima pozdravila izmjene na popisnici koje je izvršila Agencija za statistiku BiH čime je ova institucija „počela sa uvažavanjem zahtjeva organizacija i pojedinaca i pojedinki okupljenih oko Inicijative“.

„Dok je prva verzija popisnice ograničavala građane i građanke u izjašnjavanju o etničkim obilježjima, te je marginalizirala osobe koje se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, novi formular dokida preferencije koje su diskriminirale građane, ostale i one koji se ne izjašnjavaju“, saopćeno je.

Novi pristup uklanja diskriminaciju

Kako se navodi – a kako je naš portal već ranije najavio – ključne izmjene popisnice su te da se prilikom odgovora na dva neobavezna pitanja (o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti), te na obavezno pitanje o maternjem jeziku, građani/ke sada imaju mnogo veću slobodu izjašnjavanja, jer popisnica sadrži poluotvoren prostor za upis njihovog odgovora. Također, građani i građanke nisu ograničeni na samo jedan odgovor.

„Ovaj novi pristup uklanja diskriminatorne preferencije iz prethodnog obrasca predstavljene u unaprijed definiranim odgovorima umjesto osiguravanja slobode izjašnjavanja. Probni popis bit će prilika da se ovakav pristup isproba, te da se u konačnici naprave dodatne izmjene kako bi se osigurala 100 posto jasnoća i razumijevanje među popisivačima i osobama koje se popisuju“, ističe se u saopćenju Inicijative.

Inače, Inicijativa za slobodu izjašnjavanja okuplja 42 organizacije, te više od 1260 članova.

Na nedostatke prethodnog upitnika u protekla tri mjeseca ukazivale su, pored Inicijative za slobodu izjašnjavanja, i međunarodna organizacija Human Rights Watch, kao i poslanice Evropskog parlamenta; Međunarodna monitoring misija EU, Vijeća Evrope i EUROSTAT-a iskazali su duboku zabrinutost u vezi sa ograničenim pitanjima 24, 25. i 26.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!