Građanska akcija: Zlo seme nacionalizma

23 jan 2012

Političari i mediji bacaju zlo seme na plodno, nacionalizmom zagađeno tle, neprestano produkujući spoljne i unutrašnje neprijatelje

Povodom nedopustivih izjava ministra policije kojima se obznanjuju represivne mere vlasti mimo demokratskih institucija i procedura, oglasila se i Građanska akcija Pančevo čije saopštenje prenosimo u celini

Građanska akcija Pančevo upozorava da politički i drugi moćnici u Srbiji oličeni u ministru policije Ivici Dačiću, uz pomoć strogo kontrolisanih medija, ne prezaju od toga da, zarad stvaranja sebi pogodne predizborne atmosfere, ponovo ozbiljno naruše odnose sa zemljama u regionu, kao i da ozbiljno ugroze „nekooperativne“ organizacije i pojedince u zemlji. Oni bacaju zlo seme na plodno, nacionalizmom zagađeno tle, neprestano produkujući spoljne i unutrašnje neprijatelje.

U društvu se stvara „moralna panika“ na prividu da državi i njenim temeljima preti velika opasnost. Pritom se, svesno ili nesvesno, šalje poruka da jedino radikalne, represivne mere mogu da spasu društveni poredak, a takva produkovana „istina“ je sjajno utočište za ekstremni nacionalizam, šovinizam i neonacizam koji će zasigurno, ako se ovako nastavi, ponovo eskalirati.

Političko-medijska histerija koja je usledila nakon objavljivanja teksta crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa primer je koji ukazuje na duboko poremećene vrednosti u Srbiji i na izolovano društvo koje je željno krvi i neprijatelja. Jasno je da politička elita ovakvu atmosferu produkuje zarad skretanja pažnje sa ključnih društvenih i ekonomskih pitanja, ali tako neodgovorno ponašanje može da proizvede još opasnije posledice nego teška ekonomska situacija. Na kraju, užasavajuća i kontinuirana nacionalistička histerija i ksenofobija i jeste u osnovi užasa koji živimo.

Građanska akcija, Pančevo

Podelite ovu stranicu!