Grabar-Kitarović: Uvesti euro do 2020.

29 apr 2015

Predsjednica Hrvatske vjeruje da će euro zamijeniti kune u narednih pet godina, Vlada se ne slaže

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, najavila je kako će Hrvatska do 2020. godine uvesti euro kao nacionalnu valutu.

„Vjerujem da ćemo u narednih pet godina uvesti euro. Bitno je za hrvatsku ekonomiju zato jer je toliko povezana s ekonomijama Europske unije“, izjavila je Grabar-Kitarović u intervju za Bloomberg, prenose hrvatski portali.

Dodala je kako je ključ pripremanja ekonomije za buduće izazove, među kojima je i uvođenje eura, u većoj saradnji između poslodavaca i radnika, i u investitorima koji bi bili voljni uložiti u poslove u unutrašnjosti zemlje, dalje od obale Jadrana gdje dominira turizam.

„Tako se rješavaju strukturni problemi koje imamo u ekonomiji.“

Neslaganje sa Vladom

Bloomberg piše kako je uvođenje eura jedno od pitanja oko kojeg se razilaze mišljenja hrvatske predsjednice i premijera Zorana Milanovića.

Dodaje se da je zamjenik premijera Branko Grčić u utorak rekao da Vlada nije spremna da odredi datum za uvođenje eura te da se zemlja još suočava sa „fiskalnim pritiskom“.

„Imamo velike prirodne resurse. Imamo obrazovane ljude, stoga se sada moramo koncentrirati na upravljanje tim resursima“, izjavila je Grabar-Kitarović.

Bloomberg je svojim čitateljima pojasnio da je uloga predsjednice većinom ceremonijalna, te da je Grabar-Kitarović prethodno bila zvaničnica u NATO-u i ambasadorica u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Naučila sam mnogo živeći u inozemstvu, i želim to znanje iskoristiti ovdje; želim modernizirati Hrvatsku u svakom pogledu, uključujući i politiku. Moramo promijeniti stavove i stvoriti uvjete za lakše poslovanje“, rekla je u intervjuu hrvatska predsjednica.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!