Goste SNV-a dočekale – razbijene dvopismene ploče

07 Jan 2016

Goste Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskom novinarskom društvu dočekala je na podu instalacija konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića

Goste Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskom novinarskom društvu dočekala je na podu instalacija konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića.

Nakon što je u listopadu održao predizborni skup inicijative “DNO – desnica novih obećanja”, tijekom kojeg je dirigirao skupinom mladih Roma koji su kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima i izvikivali parole govora mržnje, umjetnik Siniša Labrović osmislio je rad “Razbijanje latinice”, pojasnili su u SNV-u uoči samog početka proslave najvećeg pravoslavnog blagdana u Hrvatskom novinarskom društvu.

11 ploča

“Labrović je danas rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća, koji se tradicionalno održava povodom proslave pravoslavnog Božića”, navela je Tamara Opačić iz SNV-a.

SNV-ove goste je dočekalo 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora.

“Labrović je tako ‘razbio’ djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića. Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva”, navodi Opačić u priopćenju.

Protest umjesto veće tolerancije

Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine, podsjeća, izazvalo je protest veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba.

Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu.

Jedna takva ploča složena je u znak zajedništva tijekom domjenka u HND-u.

Razbijenu ploču su spojili predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, izaslanik predsjednice te bivši premijer Zoran Milanović, javlja reporterka N1 Tina Kosor Giljević.

(N1)

Podelite ovu stranicu!