Godišnjica ubistva Srđana Aleksića

26 Jan 2012

19 godina od ubistva pravog heroja ratova

Danas se navršava 19 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinjanja branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je u januaru 1993. uspeo da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od zadobijenih povreda pao je u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine podlegao povredama.

Srđanov otac, Rade Aleksić, u čitulji je napisao: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece. Glavović svake godine obilazi grob Srđana Aleksića u Trebinju i u kontaktu je sa Srđanovim ocem, Radetom Aleksićem.

U Novom Sadu i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića. U Trebinju ne postoji nikakvo obeležje sa njegovim imenom.

Srđanu Aleksiću u novembru je, povodom Međunarodnog dana tolerancije, posthumno dodeljena nagrada za toleranciju, priznanje koje dodeljuje Skupština Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!