Godišnjica racije u Žablju: Zajedno obeležavamo, zajedno se sećamo i zajedno tugujemo

06 Jan 2016

U nadi da će to zajedništvo doneti na ovim prostorima bolju budućnost

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin poručio je danas da uliva optimizam i ohrabruje to što se prilikom obeležavanja godišnjice od početka racije, tokom koje su u vreme januarskih dana stradale hiljade nevinih ljudi, odaje počast svim žrtvama.

Vasin je prisustvovao obeležavanju 74. godišnjice racije u Opštini Žabalj, kod Spomenika na III rampi i tom prilikom položio venac nevino stradalim žrtvama.

Potpresednik Pokrajinske vlade je istakao da, bez obzira koje su nacionalnosti – žrtve su žrtve, a zločinci su to što jesu.

“Ono što je ohrabrujuće i što bi, siguran sam, želele i same  žrtve, a to je da na ovaj način obeležavamo sećanje na njih, da i u njihovoj žrtvi nalazimo načina da se mirimo, živimo zajedno i zajedno slavimo i zajedno sećamo  žrtava i svega onoga što se ovde dešavalo kroz istoriju. I to je Vojvodina. Vojvodina samo tako može opstati. I ako išta postoji optimističko u ovakvim trenucima, jeste činjenica da poslednjih godina zajedno obeležavamo, zajedno se sećamo i zajedno tugujemo u nadi da će to zajedništvo doneti ovde na ovim prostorima bolju budućnost“, rekao je Vasin.

Racija označava pogrom izvršen nad Srbima, Jevrejima i Romima u južnoj Bačkoj tokom Drugog svetskog rata. Racija je sprovedena u Novom Sadu, u naseljima Šajkaške – Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu. Pretpostavlja se da je ukupan broj nestalih tokom pogroma oko 4.500.

Racija je sprovedena između 4. i 29. januara 1942, počevši od Šajkaške, da bi se nastavila u Novom Sadu i okončala u Bečeju.

Parastos na današnjem pomenu služili su čuruški sveštenici, a među prisutnima koji su se okupili kako bi odali poštu stradalnicima bili su predstavnici Memorijalnog društva “Racija 1942”, Pokrajinske vlade, Skupštine Vojvodine, Opštine Žabalj, Mesne zajednice Čurug, Vojske Srbije i Ambasade Mađarske u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!