Godišnjica opsade Sarajeva: Da znamo, pamtimo i da se ne ponovi

06 apr 2015

Stradalo je preko 11 hiljada građana Sarajeva

Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra podsetili su danas Novosađane na dvadeset i treću godišnjicu početka Opsade Sarajeva.

Oni su tokom ove akcije građanima delili novine „Glas Sarajeva“, koje su specijalno kreirane za ovu akciju.

U njima su građani mogli da pročitaju nešto više o samoj četvorogodišnjoj opsadi grada, kao i o tome kako su je građani Sarajeva preživljavali.

U Vojvođanskom građanskom centru su istakli da su na taj način želeli da skrenu pažnju javnosti na ovaj tragičan događaj u kom je stradalo preko 11 hiljada građana Sarajeva, od kojih je 1.601 bilo dete.

„Da znamo, da pamtimo, da se ne ponovi!“, poručili su aktivisti.

Na Dan oslobođenja, 6. aprila 1992. godine, i zvanično je počela opsada Sarajeva, najduža opsada glavnog grada u istoriji modernog ratovanja, koja je trajala skoro četiri godine.

Zbog ovog događaja pred Tribunalom u Hagu na doživotni zatvor je osuđen Stanislav Galić, dok je njegov naslednik na mestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora.

Zločini u Sarajevu su bili i među ključnim elementima presude najvišem rukovodstvu RS – Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

Za zločine počinjene u opkoljenom Sarajevu pred Tribunalom se sudi bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću i nekadašnjem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!