Godišnjica od početka racije u Čurugu: Svi zločinci imaju ime

04 Jan 2016

Istorija nije sudbina, nego lekcija o pojedinačnoj odgovornosti

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da svi zločinci imaju ime i da ne može da postoji kolektivna odgovornost celog naroda.

Pastor je na obeležavanju 74. godišnjice od početka racije u Čurugu, tokom koje su 1942. godine mađarski okupatori pobili i pod led Dunava i Tise bacili više hiljada građana Novog Sada, Bečeja, Srbobrana i 12 mesta iz Šajkaške oblasti, kazao i da istorija nije sudbina, nego lekcija o pojedinačnoj odgovornosti.

“I zato je važno Rešenje Vlade Republike Srbije od 30. oktobra 2014. godine, o ukidanju kolektivne odgovornosti pripadnika mađarske i nemačke nacionalnosti sa područja Čuruga, Žablja i Mošorina, koji su nakon Drugog svetskog rata bili proglašeni ratnim zločincima primenom principa kolektivne odgovornosti“, rekao je Pastor.

On je poručio i da se treba stideti svake prolivene suze i da je neophodno učiniti sve da se prevlada zajednička teška i mučna prošlost i imenuje svaka žrtva, javnim svedočenjem o stradanju.

“Imamo zajedničku prošlost, dugački spisak grehova, ali i obavezu da učinimo sve da se nikada ledeni dani zla ne ponove. Ako to ne učinimo, nastavićemo svi da živimo, ali u jednoj vrsti moralne tuposti, bez istine. Jer samo jedna istina nam može doneti utehu, da je komšija koji pruži ruku komšiji u vremenima zla i beščašća – apostol dobra“, kazao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin rekao je da se poslednjih nekoliko godina obeležavanje stradanja nevinih žrtava radi na dostojanstven način, onako kako bi oni to želeli.

“Do pre par godina postojale su naše i njihove žrtve, uvek je za patnju ljudi bio kriv onaj drugi. A od pre par godina smo sve žrtve počeli da doživljavamo kao žrtve koje su stradale od zločinačke ruke, bez obzira čija je ta ruka. Jer zločinačka ruka nema nacionalnost”, kazao je Vasin.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter ocenio je da je, zahvaljujući procesu mađarsko-srpskog pomirenja, današnji događaj prorodan čin, ali i da je za to bilo potrebno iskoračiti iz senke bolnih događaja iz prošlosti i staviti naglasak na obostrano razumevanje i poštovanje.

Prisutnima na obeležavanju  74. godišnjice Čuruške racije obratitli su se i predstavnici Skupštine opštine Žabalj, Memorijalnog društva „Racija 1942“ i Prve brigade kopnene vojske Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!