Godišnjica formiranja Đinđićeve vlade

25 jan 2012

"Stanje koje zatičemo dramatično je loše"

Na današnji dan pre 11 godina, 25. januara 2001. godine, formirana je prva demokratska Vlada Srbije posle odlaska sa vlasti režima Slobodana Miloševića, a za premijera je izabran Zoran Đinđić.

Prva odluka Đinđićeve Vlade bilo je smenjivanje načelnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti Radomira Markovića, koji je kasnije osuđen na 40 godina zatvora zbog umešanosti u četvorostruko ubistvo i pokušaj ubistva Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.

Vlada je izabrana posle tromesečnog mandata prelazne vlade, formirane pošto je Milošević izgubio izbore 24. septembra 2000. godine i priznao poraz posle velikih demonstracija 5. oktobra te godine, a za predsednika SRJ izabran je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Đinđićevu Vladu formirala je koalicija Demokratska opozicija Srbije (DOS) sastavljena od 18 stranaka i imala je sedam potpredsednika, 17 ministarstava i 16 ministara.

„Stanje koje zatičemo dramatično je loše. Zadatak koji mi danas preuzimamo kao nasleđe prethodnih deset godina veoma je težak, izazovi su veoma veliki, ali i šansa da se upišemo u istoriju kao generacija koja je jednu zemlju ponovo vratila na njen pravi put, ta sanša je takođe veoma velika“, rekao je Đinđić 25. januara u ekspozeu u Skupštini Srbije.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine a za organizaciju i izvršenje ubistva osuđeni su čelnici rasformirane Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović i pripadnici zemunskog kriminalnog klana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!