Godišnjica antifašističkog skupa

LSV će godišnjicu skupa, kojim su građani sprečili okupljanje neonacista, obeležiti šetnjom po istoj ruti kao i 2007. godine, od Zmaj Jovinog spomenika do spomenika Žrtvama racije

06. okt 2011

Liga socijaldemokrata Vojvodine obeležiće sutra godišnjicu velikog antifašističkog skupa, kojim je 7. oktobra 2007. sprečen najavljeni skup neonacista u Novom Sadu.

Godišnjica će biti obeležena šetnjom po istoj ruti kao i 2007. godine, od Zmaj Jovinog spomenika u centru grada da spomenika Žrtvama racije na Dunavskom keju.

Povorka će krenuti u 16.00 sati od Zmaj Jovinog spomenika, a na kraju šetnje predsednik LSV Nenad Čanak i potpredsednici će na spomenik Žrtvama racije položiti venac i obratiti se okupljenima.

Pre četiri godine u Novom Sadu je održan antifašistički skup, kao odgovor građana na najavljeno okupljanje neonacističke organizacije Nacionalni stroj.

Nakon skupa, više hiljada građana je krenula u štenju ka Dunavskom keju, kada ih je verbalno i kamenicama napala grupa od tridesetak pripadnika Nacionalnog stroja koji su se nalazili u dvorištu Doma vojske na Beogradskom keju.

Nakon kraćeg verbalnog sukoba, pripadnici žandarmerije postavili su se između građana iz povorke i pripadnika Nacionalnog stroja, koji su u dvorištu Doma vojske zapalili navijačke baklje i uzvikivali parole „Vojvodina – Srbija“, „Srbija Srbima“ i „Ratko Mladić“.

U kraćem koškanju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Uhapšen je vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović i još oko 20 pripadnika te neonacističke organizacije, a privedeno je i nekoliko pripadnika antifašistickih organizacija, koji su bili na čelu povorke građana.

Na antifašističkom skupu nije bilo stranačkih obeležja, a građani su nosili zastave Vojvodine i transparente „Fašizam neće proći“ i „Stop fašizmu“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga