Godinu dana strateškog partnerstva Vojvodine i Austrije

25 May 2009

Strateško partnerstvo Vojvodine i Austrije u primeni Programa privrednog razvoja Vojvodine, koje je ustanovljeno…

bojan-pajtic.jpgStrateško partnerstvo Vojvodine i Austrije u primeni Programa privrednog razvoja Vojvodine, koje je ustanovljeno 2006. godine, uspešno se realizuje više od godinu dana, ocenjeno je na današnjem skupu u Izvršnom veću Vojvodine.
Predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić rekao je da je pet miliona evra koje je Vlada Austrije izdvojila za implementaciju šest programa koji se odnose na jačanje ekonomskog položaja Vojvodine, najveća pojedinačna donacija iz inostranstva namenjena razvoju pokrajine.
“Posebno je važno da smo za godinu dana implementacije tog strateškog partnerstva pokazali da smo institucionalno spremni i da imamo dovoljno znanja i iskustva da ispunimo visoke standarde u prihvatanju austrijske finansijske pomoći”, rekao je Pajtić.
Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja rekao je da Austrija sedam godina uspešno sarađuje sa Srbijom u programima njenog ekonomskog napretka i održivog socijalnog razvoja i dodao da Austrija u potpunosti podržava Srbiju u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.
Povodom godinu dana implementacije projekta pružanja pomoći Austrije za šest projekata u Vojvodini, Koja je ocenio da je Vojvodina odličan strateški partner.
Saradnja Austrije i Vojvodina ustavnovljena je pre tri godine kada je Bojan Pajtić potpisao sporazum sa tadašnjom ministarkom inostranih poslova Austrije Ursulom Plasnik, a od tada je započela realizacija šest projekata iz Programa privrednog razvoja Vojvodine.
Donator sredstava je vladina Austrijska agencija za razvoj, dok je za sprovođenje zadužena austrijska Agencija za integracije i ekonomski razvoj.
Jedan od projekata je Fond za osnivanje poslovnih inkubatora za mala i srednja preduzeća u Senti, Zrenjaninu, Subotici i Novom Sadu, a drugi projekat je Fond za podršku investicija – VIP Fond, koji predstavlja Vojvodinu kao sigurno investiciono okruženje i podstiče direktna strana ulaganja.
Centar za ekonomsko-strateška istraživanja bavi se proučavanjem privrednih i društvenih pitanja značajnih za Vojvodinu u kontekstu evropskih integracija, dok projekat “Integrisana kvalifikaciona šema” podržava obuku nezaposlenih i prekvalifikaciju viška radne snage iz državnih institucija.
Pored pomenutih, Austrija i Vojvodina sprovode i projekat Fond za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda, dok se poslednji projekat odnosi na šemu poslovne standardizacije i sertifikacije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!