Gorčin Stojanović: Dve parade dokaz da nema demokratije

18 Sep 2017

"Nasilje na ranijim paradama ponosa bilo je organizovano od strane istih onih koji sada uspevaju da organizuju prajd bez nasilja"

Reditelj Gorčin Stojanović ocenio je da to što nije bilo nasilja na ovogodišnjoj Paradi ponosa nije spontano i dodao da održavanje dva prajda nije dokaz demokratije već upravo obrnuto – da demokratije nema.

Ne samo da na juče održanoj Paradi ponosa nije bilo nikvog incidenta, već ni ideje o incidentu, ocenio je reditelj gostujući u Novom danu Televizije N1.

„Kao što ono nasilje nije bilo spontano, tako ni to što se nasilje nije desilo, što ga nije bilo, takođe nije spontano. Nasilje na ranijim paradama ponosa bilo je organizovano od strane istih onih koji sada uspevaju da organizuju prajd bez nasilja, i istih onih koji nisu uspevali da organizuju prajd pre nekoliko godina“, rekao je Stojanović.

„Neki vole da kažu da je to Udba. Neki da su to podzemni tokovi srpske politike koja se koristi nasiljem, agresijom. Zovite to kako hoćete, ali niko me ne može ubediti, jer živim u ovoj zemlji toliko dugo i krećem se po ulicama toliko dugo.“, kaže Stojanović.

Isto je bilo i u Hrvatskoj kada je trebalo da uđe u EU, dodaje, organizovan je miran prajd, kada je to bilo potrebno jednoj strani političkog sprektra. „Još uvek živimo u državama koje organizuju sve kod sebe pa i svoje nasilje”, kazao je Gorčin Stojanović.

Stojanović kaže da mu je najuzbudljivija stvar juče bila to što je ovo bio drugi prajd ove godine. „Do pre tri godine nismo mogli da napravimo jedan, a sad imamo dva, ako se posvađaju imaćemo četiri, jer je ove godine kod EU u modi da se budemo tolerantni“, kaže.

(Autonomija/N1, foto: Medija centar Beograd) 

Podelite ovu stranicu!