Goati: Korupcija u Srbiji dostigla neverovatne razmere

09 Sep 2011

Šokantna je najava Državne revizorske institucije da ove godine "neće ući u političke partije".

Predsednik organizacije “Transparentnost Srbije” izjavio je danas da je korupcija u Srbiji dostigla “ogromne, neverovatne razmere”, uprkos tvrdnjama vlasti da čini sve da je suzbije.

“Kako to da tako fantastični napori, zakoni, strategije, donose tako slabe rezultate?”, zapitao je Vladimir Goati u Beogradu, na panelu “Borba protiv organizovanog kriminala korupcije i ilegalnih migracija”, u okviru Foruma Srbija-EU.

Goati je ukazao na potpuno odsustvo kontrole finansiranja političkih partija i rekao da je šokantna najava Državne revizorske institucije da ove godine “neće ući u političke partije”. “Političke partije su najznačajniji faktor korupcije, a njima je dat imunitet. Politička korupcija je netaknuta, došlo se do srednjeg nivoa, a partijski vrhovi su se izdigli iznad parlamenta i politička kasta čuva sebe u sistemu koji bi se mogao nazvati partitodespotija'”, rekao je Goati.

Goati je naveo da je prema izveštajima organizacija civilnog društva, u Kombinatu Kolubara izvedena pljačka “monumentalnih razmera”, a da proces protiv optuženih za prodavanje diploma i ispita na fakultetima traje godinama, dok je u Hrvatskoj sličan proces završen za osam meseci.

Goati je naveo da je Srbija “pod većom pažnjom EU” od bilo koje druge zemlje u susedstvu, i istakao da će borba protiv korupcije biti “najtrnovitiji put” Srbije do EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!