Goati: Kontrolne institucije izbora moraju da budu nezavisne

25 dec 2017

"Lokalni izbori u pet opština u Srbiji pokazali da je društvo polarizovano"

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je danas da su lokalni izbori u pet opština u Srbiji pokazali da je društvo polarizovano, da ne postoji poverenje između dve strane i da je potrebno da kontrolne institucije izbora budu nezavisne.

„Reč je o izborima u polarizovanom društvu ‘dve Srbije’ i to znači da obe strane nemaju poverenje. Reč je o potpunom odsustvu poverenja. Kontrolne institucije izbora mora da budu institucije od potpunog poverenja“, rekao je Goati agenciji Beta upitan kakvu poruku šalju reakcije predstavnika stranih država i institucija o izborima u Srbiji.

Lokalni izbori juče su održani u Pećincima, Negotinu, Kostolcu, Mionici i Preševu, a najviše pritužbi zabeleženo je u Pećincima.

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon navela je na svom Tviter nalogu da je zabrinuta zbog nasilja i nedemokratske atmosfere na lokalnim izborima koji se održavaju u Pećincima.

Organizacija Crta navela je da je nekoliko grupa nepoznatih muškaraca juče u Pećincima preprečilo put i zaustavilo vozilo Crte kako bi fotografisali automobil i članove Crte, zbog čega je na Tviteru reagovao i američki ambasador Kajl Skot.

„Slobodno i neometano posmatranje izbornog procesa uliva poverenje u verodostojnost rezultata. Pokušaji zastrašivanja posmatračkih timova čine upravo suprotno“, naveo je Skot.

U mestu Popinci, kod Pećinaca, došlo je do koškanja aktivista Demokratske stranke i nepoznatih mladića. Funkcioner DS Igor Salak najavio da će podneti krivičnu prijavu, jer mu jedan mladić oteo mobilni telefon kojim je snimao incident i bacio ga u jarak. Srpska napredna stranka je reagovala saopštenjem u kojem je optužila DS da „na najbrutalniji način ometa izborni proces“.

Predsednica Opštinskog odbora Nove stranke i potpredsednica biračkog odbora na Biračkom mestu 25 u opštini Pećinci Jelena Grujić izjavila je da su je aktivisti SNS verbalno i fizički napali dok je obavljala svoj posao.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!