Glavaš – nosilac izborne liste

24 okt 2011

Branimir Glavaš, pravosnažno osuđen za ratne zločine, naći će se na čelu izborne liste Hrvatskog demokratskog saveta Slavonije i Baranje na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

Predsednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je da je na Predsedništvu stranke jednoglasno odlučeno da nosilac lista na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj bude – „hrvatski general i junak Domovinskog rata Branimir Glavaš“.

HDSSB, kako je rekao, „od početka progona Glavaša od strane Ive Sanadera i HDZ-a, te izricanja presude za ratni zločin, ne priznaje tu odluku koja je politički montirana“.

Pre šest godina, kada je osnovan HDSSB „počeo je progon njegovog osnivača generala Glavaša, ali i drugih funkcionera i simpatizera HDSSB-a“, rekao je Šišljagić. Utvrdio je i da se „aktuelna vlast koristila svim sredstvima da onemogući, pa čak i zabrani rad HDSSB-a, ali im to nije uspelo o čemu govore i rezultati na posljednjim lokalnim izborima“.

U strahu su velike oči „pa HDZ u saradnji s ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova kalkuliše s izdavanjem putovnice Glavašu i to upravo pred izbore“, utvrdio je, te dodao da je „Glavaš 24. avgusta predao zahtev, a rok za izdavanje je 30 dana ili se u tom roku mora odgovoriti ako postoje neke prepreke za izdavanjem ličnih dokumenata“. Zamenik predsednika HDSSB-a, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji je istakao Glavaševe zasluge u Domovinskom ratu ne samo za Slavoniju i Baranju, već za celu Hrvatsku, rekao je da to znaju i građani koji će dati svoj glas stranci koja će Slavoniju i Baranju učiniti najrazvijenijom hrvatskom regijom, jer „za to imamo sve uslove“.

Saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić kazao je kako se ne može zanemariti činjenica da je Glavaš u Domovinskom ratu odigrao „junačku ulogu i da je Osijek ostao nepokoreni grad“, a umesto zahvalnosti, „hrvatski su vlastodršci dozvolili da se osudi čovek koji je dao nemerljiv doprinos hrvatskoj slobodi“. Oni očekuju da će HDSSB na izborima osvojiti i više glasova nego 2007.

Dinko Burić, predsednik Glavnog odbora HDSSB-a izjavio je da će se Glavaš „vratiti u svoj Osijek i prije nego što misle, a onda“, poručio je, „jao progoniteljima jer će oni završiti u zatvoru“.

Branimir Glavaš osuđen je za ratni zločin u Osijeku 1991. godine i zatvorsku kaznu izdržava u Mostaru u BiH.

Glavaša je zagrebački Županijski sud osudio na deset godina zatvora zbog za ubistvo najmanje 10 civila srpske nacionalnosti na obali Drave, kao i za zatvaranje petoro i ubistvo najmanje dvoje civila u sedištu sekretarijata za narodnu odbranu, kome je Glavaš kao rukovodilac odbrane Osijeka bio na čelu. Zločini su se desili 1991. i 1992. godine.

(hrvatski portali/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!