Gaši: Grupa za slobodu medija je talas koji raste

13 Oct 2017

"Bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana niti slobodnog društva"

Predsednik Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši ocenio je večeras da je formiranje Grupe za slobodu medija znak da raste solidarnost među novinarima.

“Veoma sam srećan jer su se novinari formiranjem Grupe za slobodu medija napokon uozbiljili i solidarisali. Grupa za slobodu medija je talas koji raste na svakoj tački koju obuhvati”, rekao je Gaši na tribini “Velika matura malih novina” u Kikindi, koja je organizovana povodom 19. rođendana lokalnog nedeljnika Kikindske.

On je ocenio da je iluzorno verovati da će problem slobode medija biti rešen brzo i lako.

Glavni urednik beogradskog lista Danas Dragoljub Draža Petrović rekao je da nezavisni mediji u Srbiji trpe konstantne pritiske.

“Jedan od primera koji imamo u Danasu je taj da niko iz Srpske napredne stranke ne želi da daje izjave za naš list. Na taj način, vladajuća partija nas sprečava da se bavimo onime što nazivamo objektivno novinarstvo, zbog toga što izostaje odgovor druge strane”, kazao je Petrović.

Novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević je kazala da bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana niti slobodnog društva i dodala da zato građani pitanje medijskih sloboda moraju da shvate kao atak na njihova prava, a ne kao problem novinarske struke.

“Mi smo oni koji u ime građana postavljaju pitanja koja su u njihovom interesu, kako bi tačno znali šta rade oni koje su na izborima delegitali. Bez slobodnog novinarstva nema funkcionalne države, demokratskog društva niti građanskih sloboda”, navela je Jovana Gligorijević.

Dodala je da se ne bi ni bavila novinarstvom da ne veruje da stvari mogu da se poprave.

Pošto su na početku tribine organizatori imali problema sa osvetljenjem, moderator i glavni urednik Kikindskih Željko Bodrožić rekao je da bi učesnici bez problema mogli govoriti i u mraku, jer trenutna medijska slika u Srbiji nije ništa drugačija.

Tribinu u ateljeu “Terra” su organizovali “Kikindske” i Pokret Novi optimizam, uz podršku Grupe za slobodu medija.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!