Gabi Novak: Ne dam da se Arsenov hit koristi protiv abortusa

15 Mar 2017

Gabi Novak i Matija Dedić su kao naslednici i nosioci autorskih prava protiv upotrebe popularne pesme u kampanji kojom katolički konzervativci žele da utiču na saborske poslanike na donošenje odluke o pobačaju

Gabi Novak, supruga pokojnog pevača Arsena Dedića, usprotivila se da se hit njenog pokojnog supruga “Kad se male ruke slože” koristi u promociji zabrane abortusa.

Gabi Novak i Matija Dedić su kao naslednici i nosioci autorskih prava protiv upotrebe popularne pesme u kampanji kojom katolički konzervativci žele da utiču na saborske poslanike na donošenje odluke o pobačaju.

“Pošto je grupa školske dece glasno i veselo pevajući ‘Kad se male ruke slože’ prolazila blizu Ustavnog suda na trgu Svetog Marka dok smo 2. 3. 2017. za medije komentarisali ustavnu odluku i objavili prikupljanje nacionalne peticije za nerođenu decu, ova pesma je nekako postala nezvanična himna kampanje ‘Imam pravo živjeti’. Ne možemo je prestati fućkati. Ova kampanja je o deci i za decu, onoj nerođenoj i rođenoj”, napisao je Vice Batarelo, jedan od pokretača inicijative.

Međutim, Gabi Novak i Matija Dedić su protiv toga da pesma bude korišćena u Prolifeovoj kampanji.

“Nije mi drago da čujem da se Arsenova pesma povezuje s nekakvim zabranama. A još manje jer nas niko nije kontaktirao niti javio da želi da koristi ‘Kad se male ruke slože’. Ali, to je običaj u Hrvatskoj da se od vlasnika ne traži dozvola. Eto, mene prijatelji znaju nazvati i obavestiti kako su gledali film u kojem se izvodi moja pesma, a ja nisam imala pojma”, rekla je Gabi Novak.

Kad se radi o abortusu, njen stav se potpuno razlikuje od politike Prolife.

“Apsolutno sam protiv zabrana. Majka ima pravo da odluči hoće li roditi i mora se poštovati ako na to nije spremna zbog životnih uslova ili teške malformacije fetusa. Ona ima pravo da odluči hoće li ići na pobačaj”, rekla je Gabi Novak.

(N1)