Frankfurt: 550 uhapšenih, povrijeđeno 100 demonstranta i 90 policajaca

18 mar 2015

Zgrada ECB opasana je barikadama i bodljikavom žicom

Antikapitalistički protesti u Franfurtu, organizovani povodom otvaranja novog sjedišta Evropske centralne banke (ECB) rezultirali su neredima u kojima je uhapšeno 550 osoba, povrijeđeno 100 demonstranta i oko 90 policajaca.

Zgrada ECB opasana je barikadama i bodljikavom žicom.

Protestovalo je, prema organizatorima skupa, oko 7000 ljudi, od čega se 3 500 njih sukobilo sa policijom koja je upotrijebila suzvac, a demonstranti kamenice.

Demonstranti tvrde da je policija povrijedila više od 100 njih, a da su u sukobima povrijeđena i 94 policajca.

Sedam policijskih automobila takođe je zapaljeno, a ulice u okolini su blokirane i oštećeno je i više radnji u centru grada.

Tamni dim se nadvija iznad nove zgrade ECB visoke 185 metara, kaže Reuters.

Grupa koja organizuje protest pod imenom Blokupi, željela je da izazove nemir uoči ceremonije otvaranja i time privuku pažnju na ulogu Evropske centralne banke u primjeni mjera štednje širom eurozone, što oni tumače kao promociju kapitalističkog sistema.

Zajedno sa međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom komisijom, ECB dio je onoga što se zove formalno trojka -komitet čiji je zadatak da osiguraju striktnu primjenu fiskalnih pravila eurozone, što je države članice prisililo na budžetske rezove i stroge mjere štednje, te primjenu teških ekonomskih reformi.

Predsjednik ECB, Mario Draghi demonstrantima je u govoru povodom ceremonije otvaranja, poručio da „su promašili metu kriveći ECB“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!