Francuska: Ustavni sud podržao zakon protiv negiranja holokausta

09 Jan 2016

Ustavni sud presudio je da nacistički holokaust "ima rasistički i antisemitski značaj" i da je, osim toga, počinjen djelimično i na teritoriji Francuske

Najviši francuski sud u petak je podržao zakon kojim se negiranje holokausta karakterizira kao krivično djelo, presuđujući da zločin genocida iz Drugog svjetskog rata ima “drugačiju prirodu” od ostalih zločina protiv čovječnosti.

Nastavnik matemnatike koji je bio otpušten s posla nakon što je bio osuđen za negiranje holokausta osporio je zakon, tvrdeći da kažnjava samo one koji negiraju holokaust nad Jevrejima, ali ne i druge zločine protiv čovječnosti.

Ustavni sud presudio je da nacistički holokaust “ima rasistički i antisemitski značaj” i da je, osim toga, počinjen djelimično i na teritoriji Francuske.

Francuska je u 2001. godini priznala genocid nad Jermenima iz 1915. i proglasila je ropstvo zločinom protiv čovječnosti.

UN su priznale genocid koji su počinili Hutiji nad Tutsijima u Ruandi u 1994. Njegovo negiranje ili osporavanje nije protuzakonito, prenosi AP.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!