Francuska: Otvoreni sukob između oca i kćerke Le Pen

09 apr 2015

Predsjednica francuskog Narodnog fronta, zabranila je ocu zbog spornog intervjua da izađe na regionalne izbore

Predsjednica Narodnog fronta (FN) Marine Le Pen počela je otvoreni sukob protiv svog oca Jean-Marie Le Pena, osnivača stranke francuske ekstremne desnice, i odbila da on bude kandidat na narednim izborima zbog kontroverznog intervjua za jedne novine, koji je ocijenjen antisemitskim.

Marine Le Pen je zabranila 86-godišnjem Jean-Marie Le Penu, počasnom predsjedniku FN-a i evropskom poslaniku, da izađe na regionalne izbore u srijedu, prenosi Fena.

Predsjednica FN-a će uskoro sazvati Izvršni biro, najvišu instancu stranke, kako bi „s njim razmotrila na koji način najbolje zaštititi političke interese FN-a“.

Uzrok sukoba između oca i kćerke su njegove izjave o gasnim komorama iz Drugog svjetskog rata, zbog kojih je već doživio osudu, i odbrana uspomene na maršala Philippea Petaina, šefa države i tvorca kolaboracije s nacističkom Njemačkom za vrijeme okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu.

„Nikada nisam smatrao maršala Petaina izdajicom“, izjavio je on u intervjuu za Rivarol, sedmični list ekstremne desnice, koji je nedavno osuđen zbog izazivanja antisemitske mržnje.

Zamjerke oca

Jean-Marie Le Pen ,zamjera kćerki kakve je kadrove izabrala i smatra „pretjeranim“ način na koji se rukovodstvo FN-a brani od optužbi za antisemitizam, ksenofobiju i homofobiju.

Konačni prekid s osnivačem „neće temeljno promijeniti prirodu FN-a“, naglasio je politolog Sylvain Crepon.

Od dolaska na čelo stranke, Marine le Pen je zadržala antievropski pravac FN-a, antimigrantski i antisemitski.

FN se nametnuo u političkim raspravama naspram diskreditirane izvršne vlasti i desnice oslabljene porazom 2012. godine.

Ekstremno desna stranka je dobila 25 posto glasova u prvom krugu regionalnih izbora 22. marta.

„Sve dok FN ne prekine s radikalnim stavovima o imigraciji, nesigurnosti i islamu, neće je niko smatrati strankom kao što su druge“, kazao je politolog Alexandre Deze.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!