Francuska i Njemačka su srce Evrope

22 sep 2012

Lideri dviju zemalja u njemačkom gradu Ludvigsburgu proslavili godišnjicu pomirenja poslije završetka Drugog svjetskog rata

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande ocijenili su u subotu da Evropa mora nastaviti produbljivati političku i ekonomsku integraciju kako bi obezbijedila mir i prosperitet na čitavom kontinentu.

Lideri Francuske i Njemačke su se sastali u njemačkom gradu Ludvigsburgu kako bi proslavili godišnjicu pomirenja dvije zemalja poslije završetka Drugog svjetskog rata.

„Francuska i Njemačka imaju posebnu odgovornost, mi smo srce Evrope“, izjavio je Hollande, dodajući da se sadašnje stanje Evropske unije (EU) može posmatrati samo kao početna tačka dublje integracije.

„Ukoliko bi se sada zaustavili, to bi značilo da idemo unazad. Nemamo drugog izbora do da idemo prema našoj sudbini, prema ujedinjenoj Evropi“, dodao je on.

Zona eura, koja obuhvata 17 zemalja EU, proživljava duboku krizu, ocijenio je francuski predsjednik i pozvao Njemačku i druge zemlje da pomognu u „stvaranju instrumenta koji će nas učiniti jačim“, a to su „budžetska, bankarska, socijalna i politička unija“.

Novi izazovi

Merkel je rekla da dvije zemlje moraju blisko sarađivati kako bi ojačale Evropu i učinile je spremnijom za nove izazove.

„Koliko god da su veliki ti ekonomski izazovi, jedno će uvijek biti istina: mi Evropljani smo ujedinjeni u traženju naše sreće“, kazala je ona.

Francuski lider Charles de Gaulle se 1962. godine u Ludvigsburgu obratio njemačkoj omladini na njemačkom jeziku, u govoru koji je pozdravljen kao značajan korak naprijed u izgradnji njemačko-francuskih odnosa.

Približavanje dvije zemalja bilo je ključno za integraciju Evrope u decenijama poslije Drugog svjetskog rata.

Bez odluke o EADS-u i BAE-u

Merkel je izjavila nakon razgovora s Hollandeom da nije donesena odluka o planu fuzije britanskog proizvođača vojne opreme BAE i Evropske avio korporacije EADS, ali da su vodili „dobre i prijateljske“ razgovore.

„Nismo donijeli odluku, znamo da moramo u skoroj budućnosti dati odgovor kompanijama. Razgovori su bili dobri i prijateljski. Ali, pojedinosti se još ne mogu voditi javno, posebno o radnim mjestima“, rekla je kancelarka i naglasila da je EADS dobar primjer francusko-njemačke saradnje.

„O zbližavanju EADS-BAE smo mi (Francuska i Njemačka) odlučili djelovati u uskoj saradnji, jer smatramo da se radi o ulogu koji se odnosi na Evropu i na naše dvije zemlje, zbog kapitala tog poduzeća“, rekao je Hollande.

Obećali su da će se izjasniti u dogovorenim rokovima.

Prema britanskom berzovnom zakonu, industrijalci moraju do 10. oktobra donijeti odluku o spajanju ili odustajanju.

Oni također mogu tražiti produženje roka pregovora, što za sada ne razmatraju.

Radi ogromnih strateških uloga, Pariz i Berlin za sada ne pronalaze zajednički stav o planu fuzije BAE Systemsa i EADS-a, tri sedmice prije konačnog roka razgovora između aeronautičke i kompanije vojne opreme, koji bi, u slučaju uspjeha plana, postali prva svjetska aeronautička i odbrambena kompanija.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!