Francuska desnica ponovo osvojila Senat

29 sep 2014

Današnji izbori predstavljaju treći izborni udarac za vladajuće socijaliste, posle izbora za lokalne vlasti u martu, i za evropski parlament u maju

Konzervativna desnica, koja je u francuskoj opoziciji, u nedelju je ponovo osvojila vlast u Senatu, koju je izgubila 2011, posle današnjeg glasanja za gornji dom skupštine, što predstavlja novi izborni udarac za vladajuće socijaliste.

Nacionalni front takođe će ući u gornji dom parlamenta sa dva poslanika, što je kao „istorijsku pobedu“ okarakterisala predsedica te stanke ekstremne desnice Marin Le Pen.

Koaliciji desnog centra UMP-UDI, kojoj pripada i bivši predsednik Nikola Sarkozi, pripašće 10 do 20 poslaničkih mesta više, prema delimičnim rezultatima drugog kruga glasanja. Tom bloku bilo je potrebno da oduzme sedam mesta levici kako bi imao apsolutnu većinu, ili 175 od 348 mesta.

Današnji izbori predstavljaju treći izborni udarac za vladajuće socijaliste, posle izbora za lokalne vlasti u martu, i za evropski parlament u maju.

U praksi, to ne bi trebalo da ima velike posledice za socijaliste, jer Narodna skupština ipak ima prednost u odnosu na Senat u slučaju neslaganja po pitanju nekog zakonskog akta.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!