Francuska će kažnjavati negiranje genocida nad Jermenima

24 jan 2012

Turska je ranije najavila da će, ukoliko Francuska usvoji taj zakon, uzvratiti kontramerama. Ankara je već prekinula vojne, ekonomske i političke veze sa Parizom. Sada se očekuje još žešća reakcija Turske

Francuski Senat izglasao je zakon kojim se definiše kao krivično delo negiranje
genocida nad Jermenima počinjenog 1915. godine u vreme Otomanskog carstva.

Turska je ranije najavila da će, ukoliko Francuska usvoji taj zakon, uzvratiti kontramerama. Ankara je već prekinula vojne, ekonomske i političke veze sa Parizom, a u decembru je na kratko bio opozvan i turski ambasador. Sada se očekuje još žešća reakcija Turske.

Sporni zakon predložila je stranka UMP predsednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy), koji treba i da potpiše taj zakon kako bi postao pravosnažan.

Tim zakonom za negiranje genocida nad Jermenima predviđena je jednogodišnja zatvorska kazna i novčana kazna od 45.000 evra.

U Francuskoj inače živi oko 500.000 Jermena koji su ranije podržali izglasavanje takvog zakona.

Odnosi Francuske i Turske su zapali u duboku krizu i pre predlaganja zakona kojim će biti kažnjivo negiranje genocida nad Jermenima. Francuska je jedna od najvećih protivnica ulasku Turske u Evropsku uniju.

Ministar pravde Turske Sadulah Ergin već je reagovao. On je poručio da usvajanje zakona u Francuskoj ne znači apsolutno ništa za Tursku. „To je velika sramota i nerpavda prema Turskoj. Želim da poručim Francuskoj da ona nema nikakvu vrednost za nas, nije nas briga“, rekao je Ergin po usvajanju zakona.

Turska odlučno demantuje da je masovno ubijanje Jermena 1915. godine, tokom Otomanskog carstva, bio genocid. Brojni istoričari tvrde da je to zapravo bio prvi genocid počinjen u 20. veku.

(Beta-AP)

Podelite ovu stranicu!