Forum žena LSV: Posle veka borbe i dalje nejednaka prava žena

06 Mar 2015

Nije dovoljno samo menjati zakonsku regulativu, već mora da se menja i svest

Posle više od 100 godina od početka borbe za prava žena, većina problema sa kojima se one suočavaju u Srbiji i širom sveta i dalje je ista – počev od radnog vremena, čestih slučajeva nejednakih primanja za isti posao i otežanog napredovanja, do uslovljavanja od strane poslodavaca da odlažu majčinstvo.

Prema nekim podacima, žene u Srbiji zauzimaju tek četvrtinu (25,8 odsto) najviših pozicija odlučivanja u kompanijama, kao što su funkcije generalnih direktora i predsednika upravnih odbora, a čine nešto manje od trećine preduzetnika.

Istovremeno, one koje se odluče za majčinstvo, suočavaju se sa kašnjenjem naknade za porodiljsko odsustvo.

Zbog toga Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine već dugo insistira da radno vreme žena bude prilagođeno njihovim obavezama i potrebama, kao i da žene za svoj rad budu jednako vrednovane i plaćene kao muškarci.

Umesto da se radi na tome da se što bolje ostvare obaveze žene u kući i na tržištu rada, buduće politike moraju biti usmerene na preraspodelu odgovornosti i moći u javnoj i privatnoj sferi društva između muškaraca i žena.

Potrebno je i veće učešće žena u procesima donošenja odluka.

Da bi tako bilo, nije dovoljno samo menjati zakonsku regulativu, već mora da se menja i svest. Posle više od jednog veka čekanja i borbe, vreme je da tako i bude, istakla je predsednica Foruma žena LSV Ana Pataki.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!