Formirati REKOM, rešiti sudbinu nestalih!

30 avg 2010

Nestale osobe su za veći deo javnosti puke brojke. Samo za porodice žrtava one su ljudska bića sa imenom i prezimenom.

Koalicija nevladinih organizacija koja se zalaže za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama proteklih ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM) pozvala je danas javnost u regionu da podrži osnivanje te komisije, kako bi se rasvetlila sudbina nestalih.

U saopštenju za javnost navodi se da bi mandat budućeg REKOM-a trebalo da bude da utvrdi činjenice o svim ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u ratovima od 1991. do 2001. godine na teritoriji nekadašnje SFRJ.

„Rasvetljavanje sudbine nestalih je njen prioritet“, ističe se u saopštenju.

Prema ovogodišnjim podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, i dalje se traga za ukupno 14.790 ljudi na prostoru bivše SFRJ: u Bosni i Hercegovini se kao nestale vode 10.512 osobe, u Hrvatskoj 2.436, a na Kosovu 1.842.

„Nestale osobe su za veći deo javnosti puke brojke. Samo za porodice žrtava one su ljudska bića sa imenom i prezimenom. Slučajevi manipulisanja podacima u političke svrhe i sporost u rešavanju pitanja nestalih nehumani su i prema žrtvama i prema njihovim prodicama“, ocenjuje se u saopštenju Koalicije za REKOM.

Dodaje se da bi institucije država nastalih raspadom SFRJ trebalo da se zajednički angažuju na rasvetljavanju okolnosti nestanaka svih žrtava, otkrivanju lokacija na kojima su skriveni njihovi posmrtni ostaci, kažnjavanju odgovornih za zločine i restituciji oštećenih.

Inicijativa za formiranje REKOM-a pokrenuta je 2006. godine, a prošlog proleća formirana je i Koalicija za REKOM, koju čine nevladine organizacije, udruženja žrtava i pojedinci koji se zalažu za formiranje te komisije.

Kako je ranije saopšteno, do 1. juna 2011. godine ova koalicija će vlastima u regionu predati peticiju za milion potpisa građana sa prostora bivše SFRJ, koji podržavaju osnivanje REKOM-a. Vlastima će tada biti uručen i model buduće komisije, sa zahtevom da ona bude formirana na regionalnom nivou.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!