„Formiranje saveta je put ka uvođenju zabrane abortusa“

23 dec 2016

Pad nataliteta ne može se zaustaviti razgovorima sa sveštenicima, već populacionom politikom koja se ne sme zasnivati na zabrani abortusa i mešanja u život žena, poručila je Maja Sedlarević.

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević usprotvila se osnivanju saveta za borbu protiv abortusa, koji je najavila ministarka bez portfelja u Vladi Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

„Sam naziv tog tela govori o dubokom nerazumevanju da je abortus izbor žene i njena odluka. Da se on tiče njenog života, zdravlja i stava. Još gore, to je put ka uvođenju zabrane abortusa“, upozorila je Sedlarević u pisanoj izjavi.

Ona je ukazala da se pad nataliteta ne može zaustaviti formiranjem takvog saveta i razgovorima sa sveštenicima, kako je navedeno u najavi ovog predloga, već populacionom politikom „koja se ne sme zasnivati na zabrani abortusa i mešanja u život žena“.

Maja Sedlarević ocenila je da se to može postići uvođenjem zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, odnosno „seksualnog obrazovanja“ u osnovne i srednje škole, te na fakultete.

„Taj projekat je u Vojvodini zaživeo i doneo dobre rezultate, zbog čega je prepisivan i u regionu. Dakle, edukacija da, ali ne najgrublje kršenje ljudskog prava svake žene na izbor“, napomenula je ona.

Prema njenim rečima, materijalno stanje u nekoj zemlji takođe utiče na izbor ljudi da li će imati potomstvo ili ne, a „da bi se žene u većoj meri odlučivale na potomstvo, moraju najpre da imaju bolje materijalne i opšte uslove kako bi buduća deca mogla normalno da odrastaju“.

„Kada to država učini, i natalitet će biti veći, a abortusa će biti manje. U međuvremenu, neophodna je edukacija o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji“, poručila je funkcionerka LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!