Formiranje nove većine (i) u Malom Iđošu?

23 sep 2012

SVM u koaliciji sa SNS?

Izvršni potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik maloiđoške opštinske skupštine u prethodnom mandatu Karolj Pal nagovestio je novinarima da opštinska organizacija SVM-a Malog Iđoša traži od  saveta stranke (koji je u petak zasedao u Kanjiži)  dozvolu za formiranje nove vladajuće većine u opštini „koja će počivati na širim osnovama od sadašnje vlasti“. Upitan da li tu novu većinu zamišlja sa Srpskom naprednom strankom, Pal je odgovorio da se to „podrazumeva“, ali da za to treba zatražiti mišljenje stranačkog rukovodstva. –Svakako je važan argument da uopšte nije u interesu Malog Iđoša da se zbivanja u njemu usmeravaju iz Vrbasa i Novog Sada – kazao je Pal i dodao da su čelnici SVM i Demokratske stranke imali sporazum nakon izbora „a da ga lokalne demokrate nisu poštovale, te da zato i traže da tamo gde demokrate nisu održale reč SVM može da pristupi drugim rešenjima“.

 

Upravni sud u Beogradu, inače,  doneo je prošle nedelje odluku kojom je odbijena žalba Saveza vojvođanskih Mađara u vezi sa konstitutivnom sednicom opštinske skupštine u Malom Iđošu.Sud se pozvao na činjenicu da žalbu nije podnela oštećena strana. Žalbu je, kao što je poznato, u ime SVM-a podneo Karolj Pal, bivši predsednik opštinske skupštine. Povodom te odluke, Pal je ocenio da ta formalna zamerka suda „ u suštini znači političku odluku“, ali je najavio da će odbornici SVM-a prihvatiti odluku suda i vratiti se u skupštinske klupe i ubuduće učestvovati u radu lokalnog parlamenta.

 

Povodom odluke suda oglasilo se u rukovodstvo lokalne samouprave, a predsednica opštine Eržebet Celuška Frindik izjavila je da se primopredaja vlasti uopšte nije dogodila, da u opštinskoj kasi nova vlast nije zatekla „ni groša“, a da se docnije čak ispostavilo da je nagomilan dug u iznosu od oko 70 miliona dinara, od čega samo dugovanje preduzeću „Vojput“ iznosi 46 miliona dinara. Ona je predočila i da su troškovi reprezentacije bivše vlasti iznosili tri miliona dinara, što predstavlja 10 hiljada litara vina i pomenula i probleme u vezi sa izgradnjom kuglane u Feketiću i nerazjašnjenu situaciju u vezi sa preduzećem „Small Steps“. Predsednik opštinske opštine Marko Rovčanin najavio je da će o tom zajedničkom preduzeću za narednu sednicu lokalnog parlamenta biti zatražen izveštaj, budući da je investirano bez znanja lokalne skupštine, dok je potpredsednik opštine Vladimir Lopičić u vezi sa nerazjašnjenom situacijom oko izgradnje kuglane naveo da je potrošeno 115 miliona dinara i da treba ispitati da li je sve bilo zakonito.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!