Ford zatvorio fabriku u Australiji posle 91 godine

07 Oct 2016

Poslednji proizvedeni kupe će biti izložen u Fordovom muzeju u Australiji

Američka automobilska kompanija “Ford” okončala je danas 91-godišnju proizvodnju automobila u Australiji.

Kompanija “Ford Australija” je saopštila da je proizvela svoj poslednji šestocilindrični “falkon XR6” sa pogonom na zadnjim točkovima u svojoj fabrici u Melburnu, i da je 600 radnika izgubilo posao, prenosi američka agencija AP.

Oko 3,5 miliona “falkona”, nekada najpopularnijih vozila u Australiji, proizvedeno je od 1960. godine, iako je samo mali broj njih otišao u izvoz.

“Poslednji proizvedeni kupe će biti izložen u Fordovom muzeju u Australiji”, izjavio je generalni direktor australijske podružnice Grim Vikman novinarima ispred fabrike.

“Danas je emotivan dan za čitav tim “Forda Australija”. Pozdravljamo se sa sjajnim kolegama koji su odradili veliki posao za “Ford” u Australiji”, rekao je Vikman.

“Ford”, Dženeral motors i Tojota su 2013. godine saopštili da napuštaju Australiju, i da gase 6.600 radnih mesta zbog visokih troškova proizvodnje, prevelike udaljenosti od potencijalnih izvoznih tržišta i jačanja konkurencije.

“Ford” će, kako je saopšteno, nastaviti da prodaje i servisira uvezene automobile u Australiji, a australijski inženjeri će pomoći u razvoju dizajna vozila koja će se proizvoditi u inostranstvu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!