Finansijer ruskih separatista u Ukrajini visoki gost Srbije

11 apr 2015

Prenos "Blagodatnog ognja" u Srbiju finansira Rus koji je optužen da finansira naoružavanje proruskih separatista na istoku Ukrajine

Blagodatni (Sveti) Oganj stigao je večeras u Srbiju specijalnim letom iz Izraela povodom Uskrsa i dočekala ga je visoka državno-crkvena delegacija, a samim tim je podržala i glavnog finansijera cele akcije, izvesnog Konstantina Malofejeva.

„Verujem da će plamen, kao nikada do sada, na potpuno očigledan način narodu srpskom pokazati istinu da Svetlost dolazi sa istoka, svetlost istinskog života, moralne čistote i duhovnosti”, izjavio je ranije Konstantin Malofejev, osnivač moskovskog Fonda Svetog Vasilija Velikog i osoba optužena da je finansirala naoružavanje proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Nije poznato kako je moguće da je ovdašnjim državnicima u državi koja predsedava OEBS-om promakla „sitnica“ da je Malofejev ruski milioner, koga je Evropska unija prošle godine stavila na spisak sankcionisanih ruskih biznismena, a što je potvrđeno i na portalu Evropske unije.

Kako se objašnjava u odluci koja je objavljena krajem jula 2014. u Službenom listu Evropske unije, Malofejev je usko povezan sa ukrajinskim separatistima u istočnom delu te zemlje i na Krimu, i deluje u pravcu destabilizacije situacije.

Ruski biznismen je, kako se navodi u tom dokumentu, podržao aneksiju Krima i pripajanje Rusiji. Ovog kontroverznog Rusa su, kako se navodi u člancima na internetu, ukrajinske vlasti optužile i da je finansirao ilegalne vojne trupe. Njega i njegovu kompaniju Maršal Kapital su na listu sankcija (OFAC) stavile i Sjedinjene Američke Države.

Fond Svetog Vasilija Velikog, čiji je osnivač, formirao je i Savez za bezbedniji internet, čiji je Malofejev i sam član, koji je uz podršku ruskog Ministarstva komunikacija, napravio predlog cenzorskog zakona o internetu. Njegovo ime vezuje se i za krajnju evropsku desnicu.

Malofejev je u izjavi, koju je preneo portal Svetosavlje, komentarišući donošenje Svetog ognja, naveo i da će Srbija po prvi put biti njime „ozarena“. Oganj će prvo biti prenet u hram Svetog Save, gde će biti postrojena i garda Vojske Srbije. Događaj će blagosiljati patrijarh Irinej, koji je ranije ocenio da je reč o jedinstvenom događaju, od izuzetnog značaja za sve pravoslavne vernike. On je istakao i da projekat ne bi bio izvodljiv bez „nesebičnog angažovanja više blagovernih ličnosti iz Srbije i Ruske Federacije“.

Prethodno je zvanična delegacija, koju su predvodili predstavnik Srpske pravoslavne crkve – episkop slavonski Jovan Ćulibrk i zvanični predstavnik Republike Srbije i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović, otputovala u Jerusalim, kako bi uzela učešće u „molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja“, koji se, kako se objašnjava na zvaničnom portalu SPC, „čudesno pojavljuje svake godine uoči Vaskrsa prilikom molitve“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!