Film „LogBook Serbistan“ premijerno prikazan u Zrenjaninu

24 apr 2015

Oko 45.000 azilanata prođe godišnje kroz Srbiju

U Pozorišnom klubu „Zeleno zvono“, u organizaciji Pokreta „Novi optimizam“ i Playground produkcije u Zrenjaninu, premijerno je prikazan film Želimira Žilnika „LogBook Serbistan“.

Film „LogBook Serbistan“ proglašen je na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma za najbolji dugometražni dokumentarni film u domaćoj selekciji.

„Logbook Serbistan“ je doku-drama o migrantima i tražiocima azila u Srbiji. Snimljena je u okviru projekta „Jačanje medijske slobode u Srbiji“, koji finansira EU. Na istu temu već je urađena jedna televizijska reportaža i pokrenut veb sajt sa bazom podataka o problemima legalnih i ilegalnih migranata.

Na projekciji u Zrenjaninu bio je prisutan i reditelj filma, Želimir Žilnik, koji se nakon projekcije obratio publici i, odgovarajući na pitanja podelio utiske sa snimanja i o azilantima u Srbiji.

Žilnik je istakao da čak oko 45.000 azilanata prođe godišnje kroz Srbiju. Mnogi od njih putuju godinama, a Srbija je samo jedna od stanica na njihovom teškom putu. Krajnji cilj za većinu je zapad i sever Evrope. Iako je slika takva da su azilanti u Srbiji neprijateljski dočekani od strane stanovništva, utisak je reditelja da slika nije toliko crna. Naime, kako je primetio, često ljudi iz Srbije azilantima poklanjaju odeću, i nisu neprijateljski nastrojeni prema njima.

Žilnik je napravio i važnu paralelu između azilanata iz Afrike koji prolaze kroz Srbiju, i dela stanovništva iz Srbije i bivše Jugoslavije koji je imao nesreću da prođe kroz proces traženja azila.

Kroz ceo film možemo čuti pesmu sa ovih prostora, „O moj brate u tuđini“, koja nas podseća na sve one koji su zarad želje za boljim životom, prinudno ili dobrovoljno postali migranti i napustili ove prostore.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!