Filip Vukša: Red je da građanska opcija pokaže šta može

11 Sep 2017

Optužio je aktuelnu gradsku vlast u Beogradu da je “privatizovala grad, u svakom smislu te reči”

Drago mi je da postoje ljudi i organizacije koji u kandidatima za gradonačelnike ne vide samo političare, kaže za Danas Filip Vukša, student i aktivista iz Beograda, odgovarajući na pitanje kako doživljava to što njega i njegovu ekipu Janko Baljak, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, vidi kao dobrog kandidata za gradonačelnika.

Vukša je privukao medijsku pažnju kada je zamalo kažnjen zato što je na svoju inicijativu i u svom trošku uredio niz autobuskih stajališta, a istakao se i hiljadama prijava za uređenje staza, rasvete, prevoza…

“Gradonačelnik rešava lokalne probleme i zašto bi morao da bude uvek izabran iz partijskih resursa. Profesionalni političari menjaju stranke i funkcije, najčešće je svako poverenje u njih neutemeljeno, a očekivanja nikakva ili minimalna. Baljakov predlog da ja ili neko drugi ko se i bez političke funkcije trudi i aktivno radi na tome da poboljša život u gradu različitim načinima delovanja i u različitim aspektima bude kandidat, vidim samo kao dobar primer da postoje i drugačija rešenja. Demokratija znači i mogućnost promene vlasti kakvu bih ja iskreno želeo ovoga puta da vidim. Ponekad se na građansku opciju baca i drvlje i kamenje. Bio bi red i da ona pokaže šta može da uradi”, ističe naš sagovornik.

Na pitanje da li bi pristao na eventualnu takvu ponudu PSG ili neke druge opcije koja će izaći na izbore u Beogradu, Vukša je rekao da je takav predlog za njega ipak bio iznenađenje i da bi morao “dobro da razmisli” o tome.

Dodao je da je kao građanin podržavao skupove Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i ocenio da su oni pokazali drugo lice Beograda i ukazali na suštinski problem i sumnjive radnje aktuelne vlasti.

Vukša je kazao da najviše poverenja ima u građanske opcije, u ljude koji nisu iznikli iz političkih partija, do sada nisu bili na vlasti, a imaju energiju i želju da promene nešto u Beogradu.

Optužio je aktuelnu gradsku vlast u Beogradu da je “privatizovala grad, u svakom smislu te reči”.

“Beograd na vodi mogao bi mogao da se nazove privatizacijom obale Save, pod veoma sumnjivim uslovima. Privatizovali su političke funkcije i podredili čitavu administraciju. Privatizuju deponiju, parcele uz reku u Zemunu, linije javnog prevoza… Izgleda da je jedino rešenje za sve probleme koje Beograd ima prodaja gradske imovine i ustupanje profita privatnicima… Imam utisak da se u najsumnjivijim poslovima rađa neka nova aristokratija bliska vlasti. Smatram da su se drastično odaljili od običnog građanina. Parkić, igralište i 10.000 dinara za trudnice nisu dovoljna briga o Beograđanima, a čini se da je to njihov maksimalni doseg”, naveo je Filip Vukša.

(Autonomija/Danas, foto: Medija centar Beograd) 

Podelite ovu stranicu!