Filip David: Dokaz promene politike bilo bi priznanje Kosova

25 jula 2017

Nataša Kandić: Mesto u UN bio bi dokaz dobrih namera Srbije da pomogne građanima Kosova

Ne znam šta znači promena zvanične politike o Kosovu, ali ako to podrazumeva i razgovor o priznavanju Kosova, pozdravio bih – ocenjuje za Danas pisac Filip David. On smatra da je razgovor o priznanju Kosova najbolji način da se reše problemi.

– Razgovor o priznanju kosovske nezavisnosti je najbolji način da se počnu rešavati svi problemi, od imovinskih do zaštite manjina – ističe Filip David za naš list.

On, ipak, zaključuje da će poverovati u iskrenost Vučićevih namera o rešavanju kosovskog problema, tek kada bude, kako kaže, video da i Vučićevi tabloidi i TV stanice to podržavaju.

Da je je unutrašnji dijalog o Kosovu odlučujući za budućnost Srbije, smatra i Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

– On je teži od dijaloga sa Kosovom u Briselu. U unutrašnjem dijalogu moraju se poštovati činjenice, a suziti prostor političkim i društvenim štetočinama, koji sve čine samo da zaštite sebe od krivične odgovornosti ili uklanjanja sa pozicija vojne, civilne i izvršne vlasti. Pomoglo bi kada bi se svi složili da Srbija definitivno odustaje od neprijateljstva prema Albancima i zastrašivanja Srba da će koliko sutra biti ubijeni. Mesto u UN bio bio dokaz dobrih namera Srbije da pomogne građanima Kosova da se članstvom u međunarodnim organizacijama poboljša život običnim ljudima (i Srbima). I nema bolje garancije dobrosusedskih odnosa – ističe Nataša Kandić za Danas.

Natasa KandicOna upozorava da ima puno protivnika dobrosusedskih odnosa između Srbije i Kosova.

– Tu su oni koji još skrivaju informacije o tajnim grobnicama oko 1.000 Albanaca, ali i političari koji skrivaju podatke o pogibiji dečaka na Košarama, slaveći komandante koji su ostavljali i njihova tela, kao heroje koji su navodno zaustavili stotine hiljade stranih vojnika i sačuvali Srbiju. Najteže je u tom dijalogu što protivnici priznanja realnosti, činjenica i prave brige o Srbima na Kosovu, nisu samo Diković, Dačić, Drecun, Tabaković, Odalović… nego i najveći deo opozicije, sa svojim stavovima „Srbija daje ustupke koje prethodna vlast (Tadić) ni danas ne bi dala“ – smatra sagovornica našeg lista.

Ona zaključuje da je vreme da se kosovski čvor razreši.

– To bi bio početak procesa pomirenja u kojem Srbija mora da odustane od ratne, kriminalne Srbije i da oslobodi buduće generacije sramote i stida zbog počinjenih nedela. Nisu u pitanju samo ratni zločini. Sve ove godine, od 1999. do danas, pokazuju da političari a ni društvo u Srbiji nisu spremni za preispitivanje sopstvenog ćutanja i zajedničke sramote – ističe Nataša Kandić za Danas.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!