Filip David: Deklaracija o opstanku Srba kao išarani voz za Kosovo

06 Sep 2017

"Puna usta priča o dobrosusedskim odnosima a u praksi se čini sve na zaoštravanju tih odnosa"

Pisac Filip David ocenio je da je sama najava deklaracije o opstanku nacije i Srba već uznemirila region.

On je, komentarišući za list Danas Vučićevu posetu Sarajevu, kazao da iako se “ni sadržaj ni njeni sastavljači još ne znaju, deklaracija neće doneti neko dobro“, te da ga priča u vezi tom temom podseća na nekoliko skorašnjih događaja u regionu, čiji je inicijator Srbija.

“Sve me to podseća na onaj išarani voz za Kosovo ili besmisleni diplomatski incident sa Makedonijom. Još jedan ozbiljan promašaj naše spoljne i unutrašnje politike sa mogućim ozbiljnim posledicama“, rekao je David.

U kontekstu Vučićevih tvrdnji da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, iako podržava i zvaničnu politiku njenog entiteta Republike Srpske i Milorada Dodika, naveo je da nema razumevanja za takav stav.

“Ne razumem tu politiku kojoj su puna usta priča o dobrosusedskim odnosima a sve u praksi čini na zaoštravanju tih odnosa. Možete to nazvati političkim licemerjem, ali je sigurno da ne donosi ništa dobro”, smatra David.

Zvanična poseta vlastima u Sarajevu biće prva poseta predsednika Srbije nakon šest godina. Poslednji put je glavni grad BiH, u svojstvu šefa države, posetio Boris Tadić, 2011. godine, svega mesec dana nakon što je u Srbiji uhapšen Ratko Mladić i isporučen Haškom tribunalu.

Bivši predsednik Tomislav Nikolić nije uspeo nijednom da otputuje u Sarajevo tokom petogodišnjeg mandata.

(Autonomija, Danas)

Podelite ovu stranicu!