FHP: Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu o odgovornosti Ljubiše Dikovića

"Dodeljivanje ordena Dikoviću predstavlja nipodaštavanje patnji i uvredu za sve žrtve sukoba na Kosovu"

18. sep 2018

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je danas Tužilaštvo za ratne zločine da pristupi sveobuhvatnoj istrazi svih navoda iz njihovog Dosijea o zločinima doskorašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića.

Povodom penzionisanja načelnika Generalštaba, u saopštenju FHP ocenjuje se da je Diković morao biti smenjen mnogo ranije, odnosno nakon što je Fond izneo ozbiljne tvrdnje da je u zoni odgovornosti 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije kojom je tokom sukoba na Kosovu komandovao, ubijeno oko 1.400 albanskih civila, a njih više hiljada proterano.

„Dodeljivanje ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena i tvrdnje predsednika Srbije da se radi o časnom i požrtvovanom oficiru, kao i da je on uvek bio na Dikovićevoj strani kada su ga ‘lažno optuživali i hteli da mu stave žig srama na čelo’, predstavlja nipodaštavanje patnji i uvredu za sve žrtve sukoba na Kosovu, kao i nameru da se umanje razmere počinjenih zločina koje su utvrđene u dve presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (Kosovska četvorka i Vlastimir Đorđević)“, isitče se u saopštenju.

FHP podseća da je samo dva dana nakon što su objavili Dosije „Ljubiša Diković“, Tužilaštvo za ratne zločine obavestilo javnost da je istražilo navode FHP-a i da ne postoji osnov za Dikovićevu krivičnu odgovornost.

Fond ukazuje da nije realno da se navodi iz Dosijea mogu istražiti za samo dva dana, zbog čega je ponovo zatražilo od Tužilaštva da pristupi sveobuhvatnoj istrazi svih navoda o Dikovićevoj odgovornosti za ove zločine.

U saopštenju se napominje i da je FHP opisao delovanje 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije u dva dosijea – Dosije „Ljubiša Diković“ i Dosije „Rudnica“ – u kojima su izneti dokazi o ubistvima, silovanju, pljački i proterivanju albanskih civila na 10 različitih lokacija (Staro Čikatovo, Ćirez, Baks, Izbica, Šavarine, Vrbovac, Donja Sudimlja, Rezala, Donji Zabelj, Gladno Selo), koji su počinjeni tokom sukoba na Kosovu.

„Do danas, Tužilaštvo nije podiglo optužnicu ni za jedan od ovih zločina, a FHP nema podatke ni da li je pokrenulo istrage za ove zločine“, navodi se u saopštenju.

FHP poručuje da je obaveza Tužilaštva da istraži sve navode o potencijalnim počiniocima ratnih zločina i da Ljubiša Diković, kao bivši komandant jedinice koja je učestvovala u sukobu na Kosovu, „ni na koji način ne sme biti izuzet od te obaveze“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga