FHP: Propust Zagorke Dolovac opstruirao suđenja za ratne zločine

14 Jul 2017

"Sistemu opstrukcije suđenja za ratne zločine od strane državnih organa"

Fond za humanitarno pravo (FHP) optužio je republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da je propustom da imenuje vršioca funkcije tužioca za ratne zločine, “direktno opstruirala” suđenja za te zločine u Srbiji.

Reagujući na odluku Apelacionog suda o odbacivanju optužnice protiv osmorice pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS, optuženih za ubistvo 1.313 civila iz Srebrenice, FHP je ocenio da je reč o “sistemu opstrukcije suđenja za ratne zločine od strane državnih organa”.

“Sud je odbacio optužnicu uz obrazloženje da optužnicu nije podigao ovlašćeni tužilac. FHP smatra da se radi o nedopustivom propustu domaćeg pravosuđa koji će dodatno ugroziti ionako usporen proces suđenja za ratne zločine”, stoji u saopštenju.

FHP je naveo da je republička javna tužiteljka “onemogućila zakonit rad Tužilaštva za ratne zločine u periodu kada izabranog tužioca nema” jer nije postavila vršioca funkcije javnog tužioca “dok novi javni tužilc ne stupi na funkciju, a najviše na godinu dana”.

“Zagorki Dolovac je ta zakonska obaveza vrlo dobro poznata, o čemu svedoči činjenica da je krajem 2015. za preko 30 tužilaštava koja su se našla u istoj situaciji kao i Tužilaštvo za ratne zločine, donela Rešenja o postavljenu vršilaca funkcije tužilaca. Izostalo je samo rešenje za vršioca dužnosti u Tužilaštvu za ratne zločine“, naveo je Fond.

Ta nevladina organizacija je optužila republičku javnu tužiteljku da je nanela “neprocenjivu štetu žrtvama i njihovim porodicama i vrlo jasno opstruisala ispunjenje obaveza preuzetih Akcionim planom za Poglavlje 23 i Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina”.

“Legitimnost svih akata i radnji koje su zamenici Tužilaštva za ratne zločine doneli i preduzeli od 1. januara 2016. do stupanja na funkciju novog tužioca za ratne zločine 31. maja ove godine, sada je pod znakom pitanja i moguće je da će po istom osnovu biti osporavanja i u drugim predmetima”, navodi se u saopštenju.

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je ranije optužnicu u slučaju “Srebrenica” protiv osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca, kojima se sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Kako je rečeno agenciji Beta, rešenje je doneto 5. jula, a optužnica je odbačena jer u to vreme nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom prestao mandat.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!