FHP poziva Tužilaštvo da odustane od prekršajnog gonjenja aktivista Inicijative mladih

22 dec 2017

"Državne institucije stavljaju se na stranu ratnih zločinaca"

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je danas da odluka Tužilaštva iz Stare Pazove da pokrene prekršajni postupak protiv aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beškoj na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin pokazatelj da se državne institucije stavljaju na stranu ratnih zločinaca i obračunavaju sa onima koji im se suprotstavljaju.

„FHP poziva Tužilaštvo da odustane od prekršajnog gonjenja aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih i umesto toga pokrene krivično gonjenje onih koji su ih pretukli. Time će pokazati da pravosuđe Srbije ne štiti nasilnike, već ljudska prava svih građana, uključujući one koji nenasilno iskazuju mišljenje i protive se veličanju ratnih zločinaca u zemlji u kojoj žive“, navedeno je u saopštenju.

Fond je saopštio da „obračun sa Inicijativom mladih za ljudska prava predstavlja jasnu poruku države kako može proći svako ko se usprotivi novouspostavljenom trendu povratka osuđenih za ratne zločine u javnu sferu i državne institucije„.

Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi podnelo je prekršajne prijave protiv devet aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog incidenta u vojvođanskom selu Beška 17. januara 2017. godine, gde je na tribini učestvovao i Veselin Šljivančanin, osuđen za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!