FHP: Evropski sud odgovornost za neprocesuiranje zločina preneo na žrtve

19 Oct 2017

"Odugovlačenje u odlučivanju u odnosu na porodice žrtava neobjašnjivo i neodgovorno"

Evropski sud za ljudska prava proglasio je danas nedopuštenom predstavku podnetu u ime porodica ubijenih logoraša u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje tokom 1990-ih godina, saopštio je Fond za humanitarno pravo (FHP) koji zastupa porodice u tom postupku.

FHP ističe da je Evropski sud ponovo upotrebio istu, “činjenično neodrživu konstrukciju, kako bi odgovornost za neaktivnost u gonjenju ratnih zločina sa države preneo na same žrtve“.

U saopštenju FHP navodi se da je 24. decembra 2014. godine podneta predstavka zbog nesprovođenja istrage o slučajevima smrti logoraša, te da je Evropski sud u današnjoj odluci ocenio da je ta krivična prijava podneta prekasno.

Dodaje se da je sud našao da Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji rat u Bosni i Hercegovini gleda isključivo kao unutrašnji, a ne međunarodni oružani sukob i da je podnosiocima predstavke moralo biti poznato da će njihova prijava biti bez rezultata mnogo pre 2014. godine, kada je podneta predstavka Evropskom sudu.

“Evropski sud jednom površnom analizom dosadašnjeg rada Tužilaštva u potpunosti abolira njegovu neaktivnost i time ga razrešava obaveze procesuiranja zločina, radi koje je ono zakonom i ustanovljeno”, smatra FHP.

Prema podacima FHP, krajem jula i početkom avgusta 1995. godine osnovana su dva zarobljenička logora za muškarce i dečake sa područja Žepe koji su prebegli u Srbiju – Šljivovica kod Čajetine i Mitrovo polje u opštini Aleksandrovac, u kojima je bilo smešteno oko 800 Bošnjaka.

FHP je zajedno sa predstavkom o kojoj je sud danas odlučivao, podneo i predstavku zbog nesprovođenja istrage o slučajevima mučenja logoraša, koju je Evropski sud odbacio u oktobru prošle godine.

U saopštenju se ocenjuje da su argumenti za odbacivanje obe predstavke bili identični i da je odugovlačenje Evropskog suda u odlučivanju u odnosu na porodice žrtava neobjašnjivo i neodgovorno.

“Dve navedene predstavke bile su jedini put za ostvarenje prava žrtava i njihovih porodica, nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije odbacilo krivičnu prijavu FHP-a iz 2011. godine podnetu protiv pripadnika Vojske Jugoslavije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Državne bezbednosti Srbije, zbog zločina izvršenih u periodu između avgusta 1995. i aprila 1996. godine”, ukazuje se u saopštenju FHP.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!