FHP: Dosuđena odšteta zbog ranjavanja sestara Bogujevci neadekvatna

07 sep 2018

"Pripadnici jedinice Škorpioni su 28. marta 1999. godine u dvorištu porodice Gashi u Podujevu streljali 14 albanskih civila – sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena"

Sestre Bogujevci koje su teško ranjene u zločinu u Podujevu 1999. godine, uložile su žalbu na presudu Višeg suda u Beogradu iz juna ove godine kojom im je dosuđena naknada štete od 3,05 miliona dinara, saopštio je danas Fond za humanitrano pravo.

FHP je naveo da je suđenje pred Višim sudom zbog ranjavanja sestara Sarandi, Jehoni i Lirie Bogujevci u zločinu koji su počinili pripadnici jedinice „Škorpioni“ trajalo nedopustivo dugo, a dosuđeni iznos naknade štete je neadekvatan u odnosu na teške povrede koje su pretrpele.

Uz podršku FHP, sestre Bogujevci su 28. avgusta ove godine, u zakonskom roku od 15 dana nakon što su dobile presudu, uložile žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

„Ukoliko uzmemo u obzir da su sestre Bogujevci u vreme zločina bile maloletne (13, 10 i osam godina), da im je u zločinu ubijen veliki broj članova porodice, da su i same pretrpele teške povrede koje su zahtevale dugotrajno lečenje, kao i da posledice tih povreda trpe i danas, FHP smatra da je dosuđeni novčani iznos utvrđen paušalno i da ne pruža adekvatnu satisfakciju u odnosu na pretrpljene povrede“, navode iz FHP-a.

Pripadnici jedinice „Škorpioni“ su 28. marta 1999. godine u dvorištu porodice Gashi u Podujevu streljali 14 albanskih civila – sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena. Streljanje je preživelo, iako teško ranjeno, petoro dece iz porodice Bogujevci – Saranda, Lirie, Jehona, Genc i Fatos.

Za ovaj zločin su pred domaćim sudom na višegodišnje kazne zatvora osuđena petorica pripadnika jedinice „Škorpioni“.

Sestre Bogujevci tužile su državu Srbiju zbog pretrpljenih fizičkih bolova, umanjenja opšteživotne aktivnosti, pretrpljenog straha i duševnih bolova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!