FHP: 30 okrivljeno za zločine u Tenji

13 okt 2011

Krivičnom prijavom obuhvaćeni pripadnici teritorijalne odbrane u Tenji, JNA i grupa pod komandom Željka Ražnatovića Arkana.

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je Tužilaštvu za ratne zločine podneo krivičnu prijavu protiv više od 30 pripadnika teritorijalne odbrane u Tenji u Hrvatskoj, pripadnika JNA i grupa koje su bile pod komandom Željka Ražnatovića Arkana, zbog sumnje da su počinili zločine nad civilima i zarobljenicima 1991. godine.
Prijavljeni su, prema tvrdnjama Fonda, vršili masovna ubistva nenaoružanih civila – Hrvata i drugih nesrba – mučenja, zatvaranja i progon preživelih, sa ciljem zastrašivanja preostalih preživelih Hrvata i drugih nesrba kako bi što pre napustili Tenju.
U periodu od jula do novembra 1991. godine, prijavljeni su, kako se navodi, ubili najmanje 29 civila, a još nisu pronađena tela 13 ubijenih.
Oni su protivpravno lišili slobode više civila, zatvarali ih i držali u podrumima privatnih kuća, objektima za sušenje mesa i mesnih prerađevina, površine od najviše četiri kvadratna metra (takozvanim „pušnicama“), kao i u drugim objektima u Tenji, navodi Fond.
Tu su ih brutalno premlaćivali, oduzimali im iole vredne lične stvari, krali pokućstvo i sve vrednije stvari iz kuća i objekata, prisiljavali ih da rade teške fizičke poslove i da pevaju srpske nacionalističke i četničke pesme, navodi Fond u saopštenju.
U te kuće i „pušnice“, kao improvizovane zatvore, prijavljeni su zajedno zatvarali i držali muškarce i žene, bez osnovnih uslova za higijenu i bez hrane i neophodnih lekova.
U oktobru 1991, prijavljeni iz TO Tenja i Stanice milicije Tenja su od pripadnika JNA iz sastava Novosadskog korpusa i Vojne policije JNA iz sastava Novosadskog korpusa, preuzeli ratne zarobljenike- pripadnike Zbora narodne garde Hrvatske – Ivicu Lovrića, Franja Ciraki, Miroslava Vargu i Ivana Vadlja.
Zatvorili su ih u osnovnu školu u Tenji, korišćenu kao zatvor pod nadležnošću Stanice milicije, te ih, nakon ispitivanja i premlaćivanja, svu četvoricu ubili, navodi se u saopštenju.
Prijavljeni su, kako tvrdi Fond, 1991. godine, sa područja Tenje prognali 2.961 Hrvata i drugih nesrba.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!