Festival uličnih svirača

06 Sep 2012

Umetnici iz Španije, Portugala, Nemačke, Austrije, Holandije, Engleske, Italije, Francuske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Srbije nastupaju na deset punktova u centru grada

Festival uličnih svirača na kojem će učestvovati više od 150 umetnika iz 12 zemalja, počinje večeras u Novom Sadu i trajaće do nedelje, 9. septembra.

Umetnici iz Španije, Portugala, Nemačke, Austrije, Holandije, Engleske, Italije, Francuske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Srbije nastupaće na deset punktova u centru grada.

Francuski umetnik Ramon Kelvink Junior će izvesti jedinstvenu tačku hodanja na žici, u subotu uveče iznad Trga slobode.

Atraktivan kaskaderski šou nemačke trupe “Bengditos”, sa automobilom koji proleće kroz vatrene obruče Novosađani će takođe moći da vide u subotu uveče.

Među brojnim muzičarima, izdvajaju se španski svirači na perkusijama od recikliranih materijala “Residual gurus”, raspevani Italijani “Kamilokromo” i komičar-multiinstrumentalista iz Velike Britanije Bandolino, koji u isto vreme svira 15 instrumenata.

Festival će u četvrtak uveče otvoriti internacionalni sastav uličnih svirača “Plejing for čejndž”, velikim koncertom na Trgu slobode, a u nedelju uveče će ga, na istom mestu, zatvoriti grčko ulično pozorište “Heliks”, sa predstavom “Ulična komedija sa iluzijama i snovima”.

Među izvođačima iz Srbije, nastupiće akustični kvartet “Lost profesors” iz Sremske Mitrovice, sa specijalnom gošćom, dvanaestogodišnjom finalistkinjom programa “Ja imam talenat” Katarinom Dumančić.

Biće tu zatim i sastav “Špiritus movens”, koji neguje zvuk tradicionalne francuske gradske muzike, kao i novosadski ska bend “Josip a lisac”.

Lokalni kolorit predstaviće i najzvučnije ime sa domaće scene u ovogodišnjoj ponudi Festivala “Ateist rep”, koncertom u Katoličkoj porti u petak uveče.

U programu će se ove godine naći i nekoliko autentičnih uličnih svirača, koje svakodnevno srećemo na novosadskim ulicama.

Na programu će biti i atraktivna rok opera “Milin poslić” Dečijeg kulturnog centra iz Beograda, u režiji Ivana Jevtovića.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija “Inboks” iz Novog Sada.

Pokrovitelj je Grad Novi Sad, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Turističke organizacije Novog Sada, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, Evropske komisije i ambasade SAD u Beogradu.

Više informacija o programu, satnici, punktovima, izvođačima i organizaciji Festivala može se pronaći na sajtu www.ulicnisviraci.com.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!